Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 oktober 2010

Jacqueline Cramer hoogleraar Duurzaam innoveren

Als hoogleraar Duurzaam innoveren zal Cramer zich inspannen om onderwijs en onderzoek op het gebied van innovatie te combineren met duurzaamheid. Zij richt zich daarbij vooral op entrepreneurship. Haar speciale interesse gaat uit naar het stimuleren van ondernemerschap bij studenten, waarbij ze zich richt op het toepassen van kennis ten behoeve van nieuwe producten en/of diensten die bijdragen aan een duurzame ontwikkeling.

Cramer was al eerder als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht. In 2005 werd zij aangesteld als hoogleraar Duurzaam ondernemen. Twee jaar later vertrok zij echter om namens de Partij van de Arbeid als minister van VROM zitting te nemen in het vierde kabinet-Balkenende.Behalve haar hoogleraarbenoeming, zal Cramer per 1 januari 2011 ook benoemd worden tot directeur van het Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid (UCAD). Zij neemt echter nu al geleidelijk de taken over van prof. dr. Klaas van Egmond, wetenschappelijk directeur van UCAD, die volgend jaar met emeritaat gaat.

Het UCAD is een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht, TNO, Deltares, KNMI en KWR Watercycle Research Institute, waaraan ook het Planbureau voor de Leefomgeving en het RIVM meewerken. Het UCAD beoogt de aanwezige fundamentele en toegepaste kennis op het brede terrein van "aarde en duurzaamheid" van de aangesloten partijen te bundelen en zo te komen tot een samenwerking van Europese en internationale allure. Tegelijkertijd is een belangrijk doel van het UCAD om de aanwezige kennis te vermarkten en samen te werken met private (industriële) partners en overheden, in binnen- en buitenland. Die kennis wordt daarmee beter bruikbaar gemaakt voor de maatschappij.P+ webtip: UCAD