Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
08 oktober 2010

Herman Wijffels Innovatieprijs 2010: afbreekbare schoenen

Christiaan Maats (1979), die aan de TU afstudeerde op duurzaam schoenontwerp en zijn eindstage bij de Bata deed: "We zijn de eerste samples nog volop zelf aan het testen. We lopen door plassen en door modder. De zool zou er tegen moeten kunnnen. Het materiaal is gecertificeerd en gaat alleen tot ontbinding over bij warmte en wanneer er microben aan het werk gaan. We hebben al een schoen in de tuin begraven en zagen dat het hennep al was aangevreten." De innovatoren ontwikkelden de schoen met een Italiaanse ontwerpster die al vele jaren met duurzame materialen werkt. De eerste "productie-run" wordt nu in Bulgarije gemaakt. Het is de bedoeling dat de eerste lijn volgend voorjaar op de markt komt. Het doelsegment, volgens Maats: "Modebewuste stadsmensen die ermee naar het strand gaan, het park of op een andere manier de verbinding met de natuur leggen." De Oat Shoes zijn een van de tien genomineerden voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2010, een selectie uit 443 inzendingen. De Innovatieprijs geeft Nederlandse ondernemers een extra stimulans om kansrijke duurzame ideeën te verwezenlijken. Piet Moerland, bestuursvoorzitter Rabobank Nederland: "Duurzame innovaties zijn belangrijk voor mens en milieu, maar ook als motor voor onze economie. Veel innovaties vinden plaats in het midden- en kleinbedrijf. De Rabobank wil de koplopers een platform bieden en vooruit helpen. De Herman Wijffels Innovatieprijs biedt beide."
Onder de tien genomineerden bevinden zich onder andere een aspergesteekmachine die geheel automatisch rijpe asperges oogst, een kledingstuk ontworpen voor jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis en een nieuwe uitwendige meetmethode die tijdens een bevalling de weeën keuriger, veiliger en comfortabeler voor de patiënt kan monitoren. De prijsuitreiking is op 18 november a.s. tijdens het najaarsevenement van het Octrooicentrum. De Herman Wijffels Innovatieprijs wordt dit jaar voor de negende keer gehouden. Een jury van externe deskundigen zal onder voorzitterschap van Rabobank bestuursvoorzitter Piet Moerland gaan uitmaken wie in november de hoofdprijs van 50.000 euro wint, respectievelijk de tweede, derde en aanmoedigingsprijs. In totaal is 122.500 euro aan prijzengeld beschikbaar.
Uit het oogpunt van duurzaamheid vinden wij ViwateQ BV ook een interessante kanshebber. N.W. Buijs ontwikkelde
ViwateQFinishing: een nieuwe milieuvriendelijke methode om roestvrijstaal te reinigen en te conditioneren, zonder gebruik van chemicaliën. Dit is van belang voor machines uit de voedingsindustrie, die om reden van hygiëne regelmatig worden gereinigd. Maar ook Simgas BV (van S. Castro en M. Castro)
is een interessant (verbeterd) biogassysteem voor ontwikkelingslanden. Dit systeem is betaalbaar, modulair van 2m2 tot 16m2 en beter geïsoleerd dan gangbare systemen. Het biogas kan worden gebruikt om op te koken of voor verlichting. De Tiller van H.C. van der Helm kan de arbeidsomstandigheden in groothandels en winkels met eigen opslag verbeteren. De Tiller is een combinatie van een steekwagen en een kleine heftruck om makkelijk en zonder inspanning tot 75 kg te tillen. Dit voorkomt rugklachten. De Tiller kan de last op hoogte neerzetten, bijvoorbeeld op een werkbank of in een schap. Na gebruik "tilt" de Tiller zichzelf als het ware weer in de bestelwagen.
P+ webtip 1: Herman Wijffels Innovatieprijs 2010P+ webtip 2: Oat Shoes