Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 oktober 2010

Investeerder Van Ogtrop vindt zelfs Zuid-Italië meer betrouwbaar

Van Ogtrop heeft een nieuwe missie. Nederland moet snel een nieuwe industriepolitiek ontwikkelen. Niet gericht op het behoud van oude bedrijfstakken, maar kijkend naar de behoeften van de toekomst. In het interview met P+ zegt hij daarover het volgende:Van Ogtrop: "Op bemoeizuchtige regels die het ondernemerschap dwarsbomen, zit niemand te wachten. Wat we wel willen, is een overheid die een stimulerende rol speelt. Het is schrijnend dat wij in dit land met alle kennis die wij hebben, met al die ongelooflijk slimme mensen uit Delft en Wageningen, een overheid hebben die er volstrekt niet in slaagt om een stimulerende rol in te spelen. Als je dat vergelijkt met omringende landen, dan is het triest. De andere landen doen het zo veel beter."Hij noemt voorbeelden: "Duitsland bijvoorbeeld, heeft een zeer succesvolle industriepolitiek als het gaat om het stimuleren van alternatieve energie. Daar is de overheid bereid om voor de lange termijn afnamegaranties te geven. Dat is inmiddels zo een succes dat andere landen zoals Italië er ook mee zijn begonnen."
"En hoe gaat het hier? Wij zijn als ondernemers anderhalf jaar geleden door minister Van der Hoeven uitgenodigd om te praten over alternatieve energie. Daar wist ze ons met trots te vertellen dat in dit land bewust niet aan industriepolitiek wordt gedaan. Want: dat hebben wij geleerd van de RSV-affaire. Met alle respect: dat is dertig jaar geleden! Daar moet je echt van los komen. Als je in dat soort dingen blijft hangen, kunnen we de oorlog nooit winnen."Wat verwacht u dan van onze Nederlandse regering?
"Dat ze een voorbeeld neemt aan de Duitse overheid. Die omarmt ons dus. Ze geeft ons subsidies en feed-in tarieven waarbij de regering zich verplicht om voor een termijn van twintig jaar tegen vaste prijzen stroom af te nemen. Dat getuigt van een lange termijn visie. Verder faciliteert ze op allerlei manieren, onder andere met het verkrijgen van aanvullend bankleningen. Duitsland is een voorbeeld voor Nederland, waar niet op de lange termijn wordt gedacht, waar de discussie over kernenergie weer uit de oude doos wordt gehaald. Dus wat doen wij als investeerder? Wij houden helaas Nederland voor gezien en gaan onder andere naar Zuid-Italië en steunen daar de ontwikkeling van enorme parken voor zonne-energie."Pardon? Zuid-Italië heeft vooral associaties met de maffia. En u vindt Italianen betrouwbaarder dan Nederlanders?
"Ja, als je weet met wie je zaken moet doen, dan is er met die Italianen heel goed te werken. Nog even en de zonneparken leveren goedkopere energie dan de huidige "fossiele" elektriciteitsprijs, tegen lagere kosten. In 2012 gaan we op dat punt daar komen."P+ webtip: Interview met Van Ogtrop