Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
09 december 2010

Nieuw eten voor als we met 9 miljard mensen zijn

Dit is het menu dat P+ in overleg met Frank samenstelde:Het VoorgerechtYakitori spiesjes van de Vegetarische Slager
Sushi van oerpompoen
Zilt zeekraal uit de woestijnDrankkeuze: Diwald ZweigeltHet HoofdgerechtVisfilet van Twentse Clarias
Stamppot van Vergeten Groenten
Zeesla Espagueti en Lechuga de Mar
Zeewierchips Baja CaliforniaDrankkeuze: Stellar Organics Sauvignon Blanc.Het Nagerecht3x Crème brûlée van ethische thee
Wilde chocolade van de hellingen van de Andes
Biologische ananas uit Ghana Drankkeuze: Warana Fizz / Heaven on EarthDe mooiste complimenten uit zijn leven kreeg Frank van der Zande in Sri Lanka, eiland van theedrinkers bij uitstek. Verbaasd proefden ze van de crème brûlée die hij maakte van de theeplantages. Het is alsof je Hollanders een volkomen nieuw gerecht voorzet gemaakt op basis van Leidse kaas. "Ze vonden het geweldig", herinnert Van der Zande zich, die daarna op zijn beurt de legendarische oprichter van het theelabel Dilmah naar Nederland haalde, M.J. Fernando. Deze duurzame held bracht al Fairtrade in praktijk, toen de naam Fairtrade nog niet eens was uitgevonden. Dilmah staat in Azië bekend als het topvoorbeeld van een lokaal merk dat de wereld verovert. Dat gebeurt niet zo heel vaak, zeker niet in een wereld waar grote concerns als Unilever al een uitgebreid assortiment aan theesoorten onder verschillende labels aanbieden.
Op het stilleven staat de Crème brûlée van Earl Grey thee centraal, door Dilmah geparfumeerd met Bergamot. Van der Zande: "Een lekkerder variant van deze thee ken ik persoonlijk niet. Ik maak ook bakjes Crème brûlée op basis van vanillethee en de smaak Italian Almond."
De kok zet de bakjes even onder de brander, zoals de suikerlaag bovenop mooi bruin caramelliseert. De donkerbruine tonen contrasteren fraai op de bloemblaadjes van historische tulpen. De man die in 2009 werd uitgeroepen tot meest markante horecaondernemer van Amsterdam is overduidelijk een nieuwe weg ingeslagen, vol avonturen en ontdekkingen.P+ webtip 1: P+ presenteert nieuw voedselP+ webtip 2: Umoja Food