Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
11 december 2010

De 2 Shell-files op WikiLeaks

Bent u verbaasd over de onthullingen?
Ritsema: "Nou...ik vind het wel schokkend. Het is erger dan ik al vermoedde. Ik dacht altijd wel dat er banden waren tussen Shell en de Nigeriaanse regering, maar nu scheppen ze er over op tegenover de Amerikaanse ambassadeur in Nigeria. Uit de telegrammen blijkt ook dat Shell zijn invloed gebruikt om een concurrentievoordeel te halen. Shell wist bijvoorbeeld dat het Russische Gazprom een contract wil met Nigeria en vist bij de Amerikanen naar informatie. We wisten ook dat er belangrijke Nigeriaanse milieuwetten op de plank blijven liggen omdat ze niet door de Senaat komen, nota bene het progressiefste instituut van de Nigeriaanse politiek. Nu weten we dat dat aan Shell ligt. Shell blijkt een heel groot machtsbolwerk te zijn met een remmende invloed op de democratie in Nigeria."Wat betekent dit voor Shell?
"Zijn geloofwaardigheid is aangetast. Het bedrijf zegt altijd te willen verbeteren maar geen invloed te hebben in Nigeria. Nu blijkt het tegendeel. Het Financieele Dagblad, toch niet het meest vijandig ten aanzien van Shell, kopte vrijdag: "WikiLeaks treft Shell in hart"."Kan Milieudefensie iets met de onthullingen?
"Voor ons zijn ze belangrijk, omdat ze zwart op wit staan en van recente datum zijn."Gaan ze een rol spelen in het proces tegen Shell?
"Dat weet ik niet. Wel in de campagne tegen het affakkelen. Shell zegt in een van de gelekte documenten in 2011 te kunnen stoppen met affakkelen. Dat is nieuw voor ons, omdat Shell nooit een einddatum heeft willen noemen. Shell heeft ons aan het lijntje gehouden."Het weerwoord van Shell is: de gelekte telegrammen bevatten de interpretatie van privé-gesprekken met een Shell-vertegenwoordiger die niet meer in Nigeria werkt.
"Ann Pickard was niet de eerste de beste, maar de leidinggevende van Shell in sub-Sahara Afrika. Ze opereerde op hoog niveau. Dus daar komt Shell niet mee weg."Hoe is de houding van Shell te verklaren?
"Het bedrijf dwaalt steeds verder af van de duurzame koers. Er wordt een patroon zichtbaar van corruptie, grootschalige vervuiling en machtsmisbruik. Onlangs heeft Shell een schikking getroffen van 34 miljoen euro met de Amerikaanse beurswaakhond SEC vanwege het betalen van steekpenningen aan de Nigeriaanse douane. In september is Shell verwijderd uit de Dow Jones Sustainability Index vanwege zijn praktijen in Nigeria. De nieuwe president-commissaris Voser heeft zich uitgesproken tegen windenergie op zee. Men heeft er kennelijk voor gekozen een oliebedrijf te blijven en te focussen op de kortetermijnbelangen van de aandeelhouders."P+ webtip: Document 1P+ webtip: Document 2