Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
16 december 2010

Groasis waterboxx: Innovatie van 2010

Twee miljard hectare woestijn hebben we de laatste tweeduizend jaar weten te creëren. Twee miljard hectare land die voorheen nog gewoon vruchtbaar was en was bedekt met akkers, bomen en groen.
Het aantal mensen is echter alleen maar gegroeid en zal blijven groeien. In 2050 zullen we met tien miljard mensen zijn. Hoe gaan we al die mensen voeden, vroeg zakenman en uitvinder Pieter Hoff zich af. De klimaatverandering hielp niet echt mee en ook de irrigatietechnieken leverden tot nu niet het gewenste resultaat. Biomimicry bood hem uitkomst. Voor een werkende oplossing zou hij de inspiratie uit de natuur moeten halen.
Hoff zoomde in op het ontkiemings- en groeiproces van een plantje en ontdekte dat vooral in die beginperiode het meeste mis ging. Hij bedacht de waterboxx, een soort couveuse, maar dan voor bomen, die regenwater en condens opslaat vanuit de lucht. Of, zoals Hoff zelf het graag noemt: een "boomspeen". De waterboxx geeft de boom alleen hulp bij de start. Als de wortels op eigen kracht water kunnen vinden zit zijn werk erop.
Nog zoiets dat Hoff ontdekte: bomen kunnen best groeien op droge plekken, ze kunnen alleen niet kiemen. De waterboxx, een soort plastic emmer met een gat in het midden waarin het boompje kan groeien, helpt hem hierbij. Condenswater wordt in de nachtelijke uren opgevangen via het deksel dat het water in de emmer laat sijpelen. Ook iedere zeldzame regenbui wordt opgeslagen en verdwijnt via koordjes in kleine doses naar beneden, naar de plant. Door de waterboxx kan het water in de bovenste grondlaag niet verdampen en biedt hij bescherming tegen wind, zon, onkruid en knaagdieren. Als zijn taak erop zit en het plantje alleen verder kan groeien, kan de waterboxx nog vijf tot tien keer hergebruikt worden voor andere bomen.
De eerste succesvolle proef deed Hoff in de Marokkaanse Sahara. Het resultaat: 90 procent van de bomen die met een waterboxx werden geplant, waren na een paar maanden nog groen groen en levend was. Vvan de bomen die zonder waterboxx werden geplant, maar wel elke week water kregen, was 90 procent dood. Daarna volgden nog vele andere experimenten en bewijzen dat deze uitvinding niet zomaar een uitvinding was. Sinds maart 2010 is het op de markt en wordt het langzaam maar zeker steeds meer gebruikt. Afnemers zitten overal: van droge gebieden in het Midden-Oosten, Afrika en India tot wijnbouwgebieden in het Amerikaanse Californië.
Prijzen vallen mee: een doos met tien stuks kost 199,99 euro. En ook hier geldt: hoe meer je er koopt, hoe goedkoper het wordt, tot 9,99 euro per stuk. Nog even over de prijs van Popular Science: ook de andere prijswinnaars zijn de moeite van het bekijken waard. Philips viel ook in de prijzen met een LED-lamp. Ook heel aardig is een ontwerp voor een afvalpunt voor oude GSM-toestellen. De winnende ATM-machine herkent het mobieltje en keert nog een restwaarde uit, gemiddeld iets van 9 dollar: minder dan 7 euro dus. Maar: het is meer dan de acties in Nederland die oproepen om mobieltjes gratis in te leveren.P+ webtip: Waterboxx