Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
05 januari 2011

Mosa: Cradle to Cradle tegels

Want het bedrijf is best blij met zijn Cradle to Cradle Zilver certificering die het afgelopen maand kreeg voor 99 procent van zijn vloer- en wandtegels, maar het zou pas echt blij zijn met het behalen van een certificering voor zijn bedrijfsvoering. Mosa zou dan een van de vijf bedrijven ter wereld zijn die op bedrijfsniveau Cradle to Cradle gecertificeerd zou zijn.
Volgens Cris Caanen van Mosa zou dat niet heel lang meer moeten duren: "We hopen begin dit jaar de certificering rond te hebben." Hij voorspelt dat 2011 best wel eens een belangrijk jaar in de bouwsector kan worden: "Het duurzaamheidsaspect gaat een steeds grotere rol spelen. Het krijgt dit jaar echt een sneeuwbaleffect."
Caanen kan geen officiële cijfers aanvoeren, maar is ervan overtuigd dat de duurzame doelen die Mosa sinds 2007 nastreeft, het bedrijf ook financieel wat kunnen opleveren. "Je ziet dat het branchegemiddelde wat betreft afzet in de tegelmarkt in 2009 met 11 procent omlaag is gegaan. Bij ons was dat maar 5 procent Dat is niet voor niets."
Energiebesparing en reductie van de uitstoot van CO2 blijven in 2011 een belangrijk speerpunt. Want bij het produceren van tegels komt vooral een hoop energie kijken, in het bijzonder een heleboel gas: "Daar kunnen we nog veel op winnen. De komende vijf jaar investeren we verder in duurzame technologie en milieubewuste projecten, onder meer in het gebruik van restwarmte." Ook blijft Mosa kijken naar de recycling van tegels. Zo is het bedrijf al actief betrokken bij onderzoeken naar de recycling van bouwafval. In 2011 wordt de inzameling van snijafval verder onderzocht en uitgewerkt in concrete plannen.
Caanen voorspelt dat duurzaam producerende bedrijven in 2011 nog meer gewaardeerd zullen worden dan de bedrijven die dat niet doen: "Het is ook goed voor je eigen toekomst. Anders ben je gewoon niet levensvatbaar."
P+ webtip: Mosa