Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
06 januari 2011

All for Nature Travel: Tijgerstudiereis in het hart van India

Duurzaam toerisme biedt de lokale bevolking een goed alternatief voor bijvoorbeeld stroperij en houtkap. Annemiek van Gijn: "Wij bieden hen inkomsten uit hun natuurbezit in de vorm van werkgelegenheid. Dat varieert van het produceren van lokale producten, het onderhouden van een lodge tot het rondleiden van de reizigers als ranger of gids. Doordat de mens een economisch voordeel heeft aan het beschermen van zijn natuurlijke leefomgeving, varen de natuur en haar dierenleven er wel bij."De tijger in India heeft eigenlijk maar een vijand: de mens. De afgelopen honderd jaar daalde het aantal tijgers van 100.000 tot 3.200 dieren in het wild. En het dier wordt steeds verder in het nauw gedreven. Zo werd in de loop der jaren het leefgebied van de tijger steeds kleiner en vormt de grootschalige illegale jacht en handel een steeds groter probleem.De tijger is vooral in trek vanwege zijn vacht, een statussymbool voor nieuwe rijken in China en India, die op de zwarte markt tussen de 2.500 en 25.000 dollar op kan brengen. Ook worden overblijfselen als organen en botten verwerkt in traditionele medicijnen. In India (de tijger komt alleen in Azië voor) zijn er volgens de laatste tellingen daardoor nog maar 1300 tijgers over. Het positieve nieuws is dat er binnen de nationale parken nog voldoende leefgebied is om de tijgerpopulatie weer te laten groeien.

All for Nature Travel, dat is gelieerd aan het Engelse Steppes Discovery, neemt je tijdens de “Tijger Studiereis’” mee naar drie nationale parken in Centraal-India waar je een kijkje achter de schermen kunt nemen van een tijgeronderzoeksproject. Je ontmoet experts met wie je op pad mag en zo hun werk van nabij kunt volgen, maakt kennis met dorpsbewoners en kunt de natuur vanaf de rug van een olifant of te voet bewonderen. De safari duurt twaalf dagen en staat voortdurend onder begeleiding van deskundige rangers die je tekst en uitleg geven over hun werk. Ook voor deze reis werkt All for Nature Travel samen met een natuurbeschermingsorganisatie. In dit geval Travel Operators for Tigers (TOFT): een natuurbeschermingsinitiatief dat is opgericht door een groep betrokken touroperators uit Engeland die de tijger zagen uitsterven in India.

Hoewel er een grote kans is om een tijger te zien (de afgelopen twee jaar was er 100 procent succes), geeft All for Nature geen 100 procent garantie op het zien van de dieren, zegt Van Gijn: “Het blijven natuurlijk gewoon wilde beesten. Als je zeker wilt zijn om de dieren te zien, kan je net zo goed naar Artis gaan. Bij ons gaat het ook om alles eromheen. Om het zoeken en opsporen van de beesten. Om hun leefomgeving. Bij ons weet je zeker dat het geld daadwerkelijk terecht komt bij het gebied dat je bezoekt:  zowel de dieren en de lokale bevolking hebben er profijt van.”

De richtprijs voor de Tijger Studiereis is 2990 euro per persoon, gebaseerd op een minimum aantal deelnemers van acht reizigers en exclusief internationale vlucht.

P+ webtip 1: All for Nature
P+ webtip 2: India tijger studiereis