Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
14 januari 2011

Nutsbedrijf HVC stapt in laatste windmolenpark


Wim van Lieshout, algemeen directeur van HVC, bracht een verklaring uit: "Onze deelname in het BARD-Nederland-windpark past in onze doelstelling bij te dragen aan een duurzame samenleving en gemeenten en waterschappen te ondersteunen bij het behalen van hun klimaatdoelstellingen. Wellicht zal het publieke aandeel in dit windpark nog groter worden. Een aantal publieke partijen heeft bij mij al interesse getoond om ook te participeren, bijvoorbeeld omdat zij hun klimaatdoelstellingen sneller en eenvoudiger kunnen realiseren met een participatie in een windpark op zee. Als nutsbedrijf op het gebied van duurzaam afvalbeheer en energieproductie produceert HVC jaarlijks ruim 500 GWh duurzame elektriciteit uit afval, goed voor de energiebehoefte van 145.000 huishoudens. Eind 2010 hebben we al een beperkt aandeel genomen in een Duits windpark op zee. Met ons aandeel in dit Nederlandse offshore windpark van 600 megawatt wordt onze jaarlijkse productie van duurzame energie bijna verdubbeld. De besparing op CO2-uitstoot is zelfs nog groter."

HVC is eigendom van 52 aandeelhoudende gemeenten uit Noord-Holland, Flevoland, Zuid-Holland en Friesland en van de vijf waterschappen Delfland, Rijnland, Rivierenland, Schieland en de Krimpenerwaard en Hollandse Delta. Voor deze aandeelhouders voert HVC het duurzame afvalbeheer en de groene-energieproductie uit. Dat gebeurt volgens de wensen en behoeften van die aandeelhouders, waarbij HVC voortdurend streeft naar de optimale mix tussen een duurzame bedrijfsvoering en de kostprijs.

Bij de financiering van het windmolenpark bij Terschelling is ook Typhoon Offshore B.V. betrokken, een groene investeringsmaatschappij die is gespecialiseerd in de realisatie van offshore windparken in de Noordzee. Het team van Typhoon Offshore legde eerder de basis voor de windparken Belwind en Prinses Amalia. Typhoon Offshore is onderdeel van Typhoon Capital B.V. dat in 2009 werd opgericht door Dennis Lange en Dirk Berkhout.

P+ webtip: HVC Groep[

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier