Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
21 januari 2011

Gunter Pauli: 7 aanbevelingen om de wereld te redden

Wat kan het Nederlands bedrijfsleven morgen anders doen?
Het eerste dat het bedrijfsleven kan doen is zichzelf een vraag te stellen. Wat hebben wij nu ter beschikking aan grondstoffen die wij geen waarde geven? Koffiedik bijvoorbeeld, gooien wij bijna allemaal zonder na te denken weg. Maar niet iedereen. De restaurantketen La Place zamelt alle koffiedrab in en vervoert het naar een paddenstoelenkweker in Binnen Egmond. Daar worden er oesterzwammen op geteeld. Deze gaan vervolgens weer terug naar La Place en worden gebruikt in gerechten. Het is zo belangrijk dat wij begrijpen en doorgronden wat wij allemaal al hebben en nu "niets" doet, of problemen schept, zoals het koffiedik dat naar de afvalverwerking gaat."Wat kunnen overheden doen om dit te bevorderen?
"De overheid kan een reeks van baanbrekende beleidsopties introduceren. Daar zijn ook al voorbeelden van. De staat Bhutan besliste om alleen maar bioplastics te gebruiken. De overheid van El Hierro (een van de Canarische eilanden) verbiedt alle brandstof op het eiland. De regering van Taiwan gaat nu de mogelijkheid na om een innovatieplatform omtrent "een batterijvrije mobiele micro-electronica" op te bouwen. De Nederlandse overheid zou op basis van zulke "audacious" beleidsbeslissingen een platform kunnen creëren dat het ondernemerschap aanzwengelt."Hoe zorgen we dat de innovatieve producten mainstream worden?
"De innovatie moet een nieuw productie- en verbruikssysteem tot gevolg hebben. Het moeten dus platformtechnieken zijn die op verschillende sectoren invloed kunnen hebben."Welke sectoren zijn het meest kansrijk om een snelle innovatieslag te maken?
"Voeding en energie. In deze sectoren zijn ongetwijfeld heel snel doorbraken te bereiken."Welke Nederlandse bedrijven laten zien dat het kan?
"Unilever en DSM beslisten om samen te investeren in een Amerikaans bedrijf dat plastic maakt uit CO2. Dat is een baanbrekende en inspirerende technologie. Plastic uit CO2 is nu nog te duur, maar al goed voor de micro-electronica. Hopelijk komt de techniek in de toekomst ook beschikbaar voor de verpakking van voeding."Waarom heeft nog niet ieder bedrijf dit denkmodel geïmplementeerd ondanks de aantoonbare voordelen?
"Dit denken is "so far out of the box", dat het moeilijk is de sprong te maken naar dat nieuwe businessmodel. Het is veel eenvoudiger gewoon te recyclen. Dat is ook wel een heel goede stap in de juiste richting, maar wij moeten veel verder. Onze 30 jaar ervaring met groen denken en groen doen, doet ons beseffen dat recyclen alleen niet goed genoeg is."Hoe komen we tot die voorgestelde systeemverandering?
"De enige manier om te slagen is een ander businessmodel te ontwikkelen dat de "oude" manier van zaken doen gewoon wegconcurreert."P+ webtip: De Blue Economy vol