Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 januari 2011

All for Nature Travel: In het voetspoor van Dian Fossey

Het Veterinary Project ziet ook toe op de gezondheid van de dieren in het dichte regenwoud van het Vulcanoes National Park in Rwanda. Het is dezelfde wereld als die van Dian Fossey, de Amerikaanse vrouw die zich in de jaren tachtig met hart en ziel inzet om de met uitsterven bedreigde berggorilla te beschermen. Aan haar leven komt een tragisch einde: in 1985 wordt ze onder mysterieuze omstandigheden vermoord. Door wie of waarom is nooit opgehelderd. Haar verhaal werd wereldberoemd door de verfilming van het verhaal in "Gorilla-s in the mist" met Sigourney Weaver als Fossey.
Deelnemers aan de berggorilla trekking van All for Nature kunnen het vervolg zien van het baanbrekende werk dat Fossey verricht heeft: "Als je geluk hebt ontmoet je gidsen die nog met haar gewerkt hebben. Ze zullen je fascinerende verhalen over haar inzet kunnen vertellen."
In kleine groepjes van maximaal acht personen worden de deelnemers vijf dagen lang betrokken bij de bescherming van de berggorilla. Maar de reis is niet alleen bedoeld om de dieren te bewonderen, vertelt Van Gijn: "Het is vooral ook om beter te begrijpen in welke kwetsbare omgeving zij leven." De lokale inwoners en natuurbeschermingsprojecten staan voor net zulke grote uitdagingen. Na de jarenlange, bloedige strijd tussen de Hutus en de Tutsis die in het gebied plaatsvond, moeten ook de bewoners weer hard werken aan de heropbouw van hun dorpen en manieren zoeken om in hun levensonderhoud voorzien.
Het Engelse Steppes Discovery, waaraan All for Nature gelieerd is, was één van de eerste touroperators die in 1997 haar reizigers meenam naar Rwanda toen eenmaal de deur voor het toerisme weer open stond, vertelt Van Gijn. "Ze wilden de berggorilla een kans geven om te overleven."
Het gaat inmiddels beter met de berggorilla. Een aantal van 786 lijkt niet veel, maar als je weet dat dat er zeven jaar geleden nog veel minder waren, is de groei hoopgevend. In het Virunga Massief dat bestaat uit drie parken in Rwanda, Congo en Oeganda, werden er in april vorig jaar 480 geteld. In 2003 werd dat aantal nog geschat op 380. Dat betekent een stijging van 26.3 procent in de laatste zeven jaar, met een jaarlijkse stijging van 3,7 procent. In Bwindi Impenetrable National Park in Oeganda, de enige andere plek ter wereld waar de berggorilla voorkomt, werden in 2006 302 exemplaren geteld.
De richtprijs voor de Berggorilla trekking is 1640 euro per persoon, exclusief een gorilla permit van 400 euro per permit en internationale vlucht.
P+ webtip: All for Nature Berggorilla Trekking

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier