Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
31 januari 2011

United: Jonge boeren, tuinders, koks, vissers en consumenten

Initiatiefneemster Helen Kranstauber (1984) schetst het probleem: "De afstand tussen boeren en producenten en jonge consumenten wordt steeds groter. Jongeren groeien op in een economie die draait om winst maken, snel en efficiënt werken en op grote schaal produceren. Ook eten moet tegenwoordig snel en efficiënt gebeuren, waardoor het aanbod van kant-en-klaar maaltijden en fast food enorm is. Door de toename van grootschalige boerderijen en industrieën, monoculturen en massaproductie is er steeds minder ruimte voor boeren en producenten die op traditionele en ambachtelijke wijze te werk gaan met respect voor de natuurlijke omgeving. Bovendien wordt de voedselcrisis in de wereld steeds erger en schaadt industriële voeding het milieu, onze samenleving en onze gezondheid."Zij en haar vrienden verzamelden de mooiste films over voedsel die de afgelopen jaren gemaakt werden. Denk aan de documentaire over restaurant El Bulli, waar Ferran Adrià uitgroeide tot de meest innovatieve kok ter wereld. Of de film die gaat over stadslandbouw in de vervallen autostad Detroit, waar arme tienermoeders hun eigen groenten verbouwen. Er is ook een Nederlandse documentaire over "Vergeten Groenten", onder de titel "Eeuwig Moes". Na de film gaat er veel nagepraat worden, maar worden er ook rook worsten gedraaid. Op vrijdag- en zaterdagavond kan er gedanst worden op funky foodtunes.Bij een beweging hoort een programma, en dat heeft Helen Kranstauber dan ook.
+ Smaakeducatie. De smaak van opgroeiende kinderen en jongeren moet niet bepaald worden door multinationals en industriële producten. De kwaliteit van het voedsel aanbod in de kantine en de mensa op (hoge)scholen en universiteiten moet tevens verbeterd worden.
+ Stimulering van jongeren om de tijd te nemen voor en te genieten van eten. Door het genot van lekker eten te ontdekken zullen meer jongeren een passie voor voeding ontwikkelen en het belang gaan inzien van goed voedsel
+ Bescherming van kleine, lokale boeren die dreigen te verdwijnen door de toenemende druk van grote concurrenten. Lokale producten, tradities en ambachten mogen niet verloren gaan; ons gastronomisch erfgoed moet worden behouden
+ Bescherming van het landschap en behoud van de biodiversiteit
+ Gestreefd wordt naar concurrentie op kwaliteit en niet alleen op kwantiteit en prijs. Ook moet gewaakt worden voor (Nederlandse en Europese) regelgeving die zo streng is dat kleine, lokale boeren hier niet goed aan kunnen voldoen en er aan onder door gaan.P+ webtip: Food Film Festival

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier