Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
28 februari 2011

CAP100: Lucille Werner en Start Foundation presenteren talent

Even een werklunch in het sfeervolle hotel Lapershoek in Hilversum. Tv-presentatrice Lucille Werner en directeur Jos Verhoeven van Start Foundation bespreken de voortgang van CAP100, het nieuwe project dat de Lucille Werner Foundation (LWF) met financiële steun van Start Foundation in de markt heeft gezet. "Ik ben wel een kritische financierder", stelt Verhoeven. "Vanaf het begin hebben we gezegd: word geen uitzendbureau! Daarvan hebben we er al genoeg. En we gaan ook kritisch de contracten bekijken die hier uit rollen. Want als een dienstcontract meer windowdressing betekent dan daadwerkelijk een baan, dan schieten we daar niks mee op."
Het concept van CAP100 is simpel: alle werkzoekenden met een lichamelijke beperking worden uitgenodigd zich aan te melden. En zich te presenteren in een databank van honderd talenten. Werner heeft tien grote bedrijven, waaronder Philips, Albert Heijn en Sligro Food Group, bereid gevonden het project te steunen. Zij verbinden zich aan de afspraak zoveel mogelijk werknemers met een handicap een baan te bieden, hetzij in hun eigen bedrijf, hetzij binnen hun netwerk.
Half november werd CAP100 feestelijk in Hilversum gelanceerd. Werner had vooraf werkzoekenden geworven, via radio en tv. Het resultaat: ruim vierhonderd aanmeldingen. Werners drive is bewustzijn te creëren en te werken aan positieve beeldvorming. "Dat doe ik al met mijn loopje naar de finale in Lingo. Ik ben wel de enige met een zichtbare handicap op tv. Voor veel mensen met een beperking ben ik een rolmodel. Met de televisieprogrammas Mis(s) Verkiezing en CAPAwards vestigen we de aandacht niet op beperkingen, maar juist op talent en schudden daarmee de Nederlanders wakker. Dat zie ik als mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid."CAP100 heeft een vernieuwende benadering, zag Verhoeven toen de LWF bij hem aanklopte voor financiële steun. "Het is een van die duizend bloemen die moeten bloeien en samen een positieve beweging veroorzaken. Wat me aanspreekt is het appelleren aan mensen dat er meer is dan op de bank te zitten. Dat ze het heft in eigen hand kunnen nemen. De meerwaarde zit hem uiteraard ook in het commitment van die bedrijven, want anders landt het niet."P+ webtip: Lucille Werner in Special P+