Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
26 maart 2011

Goed en Fout Nieuws deze week

De categorie GOED nieuws:+ Beursgang afvalverwerker Van Gansewinkel uitgesteld. Goed, ook al is het een tegenvaller voor CEO Ruud Sondag, die hoopte dat het beursklimaat in 2011 weer op peil zou zijn. Nog liever wil hij echter nieuwe aandeelhouders die met hem meedenken. Misschien zijn die buiten de beurs wel te vinden. Misschien moet hij net als de afvalverwerker N.V. HVC in Alkmaar eens kijken naar het model van een nutsbedrijf, waarbij niet alleen financiële winst, maar ook maatschappelijke waarde een doelstelling is. Misschien moet de stad Rotterdam Van Gansewinkel maar kopen en een samenwerking laten aangaan met het prachtige gemeentelijke ROTEB, dat nu al de stad schoonhoudt. Het zou een kroon zijn op het werk van wethouder Alexandra van Huffelen, die haar stad dan niet alleen met groendaken siert, maar ook een impuls geeft aan Cradle to Cradle-afvalverwerking. Of andere steden zoals Eindhoven en Den Bosch, met de zogenaamde "Essent-gelden"?P+ webtip: Van Gansewinkel+ Energiebedrijf Eneco neemt Oxxio over.Goed, want wat was Oxxio stil. Het ging er financieel ook niet best, ondanks de 426.000 klanten. We verlangden terug naar de dagen van Ruud Koornstra, die aan de wieg stond van deze groene energieverstrekker. Die met veel herrie de strijd aanging met de Consumentenbond, over het bellen van nieuwe klanten. Het maakte hem tot multimiljonair. Hij kreeg meer voor zijn energiebedrijf dan Eneco er nu voor neerlegt. Dat waren de dagen dat de energiemarkt in Nederland werd geliberaliseerd. Om klimaatdoelstellingen in Nederland daadwerkelijk te halen moeten alle hens aan dek en kunnen we geen zwakke groene energiemaatschappijen gebruiken. Essent/RWE zet er als internationale partij de schouders onder, Eneco nu als steeds grotere Hollandse partij.
P+ webtip: Eneco-Oxxio+ ASN Milieu & Waterfonds wint Morningstar award.Goed, want weer internationale erkenning voor combinatie ethisch beleggen en goed rendement. Dit kunnen we in Nederland dus wel prima, in tegenstelling tot tal van andere zaken, waarmee we in Europa hopeloos achter lopen.
P+ webtip: ASN Bank blij+ Yumeko beste startende webwinkel. Verkoopt eco- en Fairtrade slaapspullen. Kussens, dekbedden en beddengoed.Goed, want alweer bewijst een startende duurzame thuiswinkel dat de tijd van geitenwollensokken ver achter ons ligt, en dat groen zakendoen superscherp en innovatief zakendoen is en de concurrentie achter zich laat.
P+ webtip: Yumeko+ Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie lanceert een Vergunningversneller. Hiermee kunnen bouwbedrijven op de computer door de bureaucratie heen racen.Goed, want als dit internetplatform echt werkt, kunnen bouwbedrijven sneller aan de slag: zo goed gaat het in de sector momenteel niet. We hopen dat bouwbedrijven hierdoor vooral aan renovatieprojecten en woningisolatie in de bestaande bouw durven te gaan beginnen, want daar is de grootste klimaatwinst te boeken.
P+ webtip: Vergunningversneller+Jack van Ham (ex-directeur ICCO) wordt nu voorzitter van het Liliane Fonds, dat zich inzet voor gehandicapte kinderen in arme landen. Goed. Een topbestuurder als Van Ham met al zijn contacten moet niet al te vroeg thuis gaan zitten. Moedig en dwars dat hij voor een fonds kiest dat door Ontwikkelingssamenwerking geen financiële steun meer krijgt.
P+ webtip: Van Ham bij Liliane FondsDe categorie SLECHT nieuws:+ Nog 400 Wajong adviesvouchers beschikbaar: Werkgevers kunnen nog tot en met 29 april 2011 aanvragen.
Slecht nieuws, want het maakt twee dingen tegelijkertijd duidelijk. Werkgevers hebben moeite om jong gehandicapte medewerkers te vinden. En jong gehandicapten weten ondanks alle steun van organisaties en overheid de weg naar het bedrijfsleven nog niet makkelijk te vinden. Die laatste 400 vouchers zouden moeten wegvliegen! (Het waren er 1000).P+ webtip: Wajong Vouchers+ Oprichter van Ekoplaza overleden, Jos Kamphuys, 1952-2011Droevig nieuws, weer een pionier uit de wereld van het maatschappelijk verantwoord ondernemen op het slagveld gesneuveld. Ditmaal een man die al dertig jaar lang streed voor het professionaliseren van de winkel met duurzame voedingsmiddelen. Hij begon in Lunteren met t Zonnetje en maakte als eerste de sprong van reformzaak naar een heldere supermarkt, met verschillende vestigingen in Nederland. We danken Kamphuys voor alle energie die hij hier in stak. Op een congres van P+ kwam hij hier over vertellen, gehaast en vol vuur. De mogelijkheid bestaat nog steeds het condoleanceregister te tekenen, met een persoonlijke noot. P+ webtip: Gedenkplaats Jos Kamphuys