Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
10 april 2011

Horizon en HVC: zonnedaken voor boerderijen

Horizon heeft meer dan veertig zonne-energieprojecten in portefeuille met een gezamenlijk vermogen van circa 4,0 MWp. Dit is genoeg om duizend huishoudens van stroom te voorzien. Het Rotterdamse bedrijf plaatst eigen zonne-installaties op daken die het bedrijf pacht van particulieren, landbouwers en ondernemingen en in de toekomst ook van lokale overheden. De dakeigenaar vergroent hiermee zijn bedrijf en verduurzaamt zijn energiebalans. Het merendeel van de opgewekte energie is beschikbaar voor de aandeelhouders van HVC.

Vrijdag 8 april vond de officiële start plaats van het project Kamperland waarbij Horizon zevenhonderd vierkante meter aan zonnepanelen op het dak van boerderij Hoge Hoeve in de Zeeuwse gemeente installeert. De hoeveelheid zonne-energie die de panelen opwekken, zijn goed om dertig gezinnen jaarlijks van elektriciteit te kunnen voorzien en voorkomen ten minste dertig jaar de uitstoot van circa vijftigduizend kilo COâ‚‚ op jaarbasis. De komende weken starten er gelijke projecten in Grubbenvorst, Zijpe, Wilnis, De Meern, Veendam, Hindeloopen en Lunteren.

Nutsbedrijf HVC kan door deze deelneming gemeentebesturen helpen bij het realiseren van afgesproken klimaatdoelen. De bij HVC aangesloten gemeenten en waterschappen hebben voldoende opstallen en grond beschikbaar die zich uitstekend lenen voor het plaatsen van zonnepanelen. Van de opgewekte energie is ongeveer 75 procent beschikbaar voor aandeelhoudende gemeenten en waterschappen. De resterende 25 procent komt ten goede aan eigenaren van de daken. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten en helpt HVC haar aandeelhouders bij de realisatie van hun duurzaamheiddoelstellingen.

P+ webtip: HVC en Horizon