Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
12 april 2011

Enexis: Wasmachine wast alleen als de zon schijnt

We citeren het persbericht: "Voor Enexis is de proef erg belangrijk. Het is een manier om te onderzoeken in hoeverre mensen bereid zijn om flexibel om te gaan met hun elektriciteitsverbruik als ze daarmee geld kunnen besparen of het milieu. Dit biedt inzicht in hoe we in de toekomst duurzame decentrale opwek, zoals zonnepanelen, zo goed mogelijk kunnen inpassen in ons netwerk en we de groeiende vraag efficiënt kunnen faciliteren. Via het slimme netwerk en intelligente apparatuur kunnen de bewoners het meest gunstige moment kiezen om energie te verbruiken. Zo weet de wasmachine via een soort buienradar precies wanneer de zon schijnt of wanneer de inkoopprijs van energie op de APX-beurs het meest gunstig is. Bewoners hebben hiermee de keuze om de was op het goedkoopste of meest duurzaamste moment te doen. De duur van de proef is twee jaar en deelname is voor bewoners vrijwillig en gratis."In de appartementen in Easy Street en de woningen in de wijk Meulenspie te Breda wordt bij de deelnemers aan de pilot diverse slimme apparaten geïnstalleerd, zoals een slimme meter en een slimme wasmachine. De apparatuur wordt gekoppeld aan een kleine energiecomputer. Via de energiecomputer krijgt de deelnemer informatie over de energie die hij opwekt en de energie die hij verbruikt. Verder verzamelt de computer de voorkeur van de deelnemer en stuurt de slimme huishoudelijke apparaten vervolgens zo efficiënt mogelijk aan. Zo kan een deelnemer bijvoorbeeld instellen dat de wasmachine automatisch gaat wassen op zijn gekozen energiemoment.


Dit om gespreid en optimaal gebruik te maken van het net, lokaal geproduceerde elektriciteit en variaties in de elektriciteitsprijs (APX variaties). Een voorbeeld: het zou veel efficiënter kunnen zijn om de wasmachine in nachtelijke uren te laten draaien in plaats van na het avondeten, of juist overdag maar dan op momenten dat de zonnepanelen elektriciteit produceren. De deelnemer geeft zelf, naar aanleiding van deze berichten, zijn eigen voorkeur aan en heeft dus zelf volledig de regie. 
De pilot betreft 246 koopappartementen voor starters voorzien van een houtkachel en zonnepanelen (project Easy Street), en 57 energieneutrale woningen voorzien van warmtepompen en zonnepanelen (project Meulenspie). De oplevering van Meulenspie wordt verwacht in mei 2012 en de oplevering van Easy Street is naar verwachting net na de bouwvak van 2012.

Enexis wil met deze pilot haar actieve bijdrage aan de transitie naar een duurzame energievoorziening onderstrepen. P+ webtip: Website Jouw Energiemoment