Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
01 mei 2011

Dolf Jansen in P+: Cabaret in cyberspace

Voor diegenen die houden van Twitterstatistieken, en dat zijn er nogal wat: Dolf Jansen verzond op de oudejaarsnacht van 2009 zijn eerste Tweet. Sindsdien volgden ruim 7.600 gedachten, commentaren, reacties, geen van allen langer dan 140 tekens. Inmiddels volgen ruim 31.000 mensen zijn miniblog en staat hij volgens sommige bronnen in de totale ranking van Twitteraars in het Nederlands op de 60-ste plaats. Dat is minder hoog dan zijn cabaretcollega Youp van t Hek, die met 110.000 volgers op nummer 5 staat, maar alleen Twittert dat hij weer een column heeft geschreven. De zelden grappen twitterende Jochem Myjer heeft ook meer followers dan Jansen (107.750) en de nooit leuke Freek de Jonge minder (23.000). Dolf Jansen is van hen de enige met opmerkingen die interessant zijn voor duurzaam Nederland. Enkele vragen uit het artikel in P+:"Is een goeie grap over een serieuze kwestie effectiever dan een alarmerend verhaal vertellen?"
"Ja, mensen willen niet de boodschap horen dat het allemaal heel erg is. Dat moet je anders doen. Juist als je iets heel serieus neemt, met je het vooral niet heel serieus gaan vertellen. Over het overleven van de wereld, van de mensen, over welzijn en welvaart. En hoe dat allemaal met elkaar samenhangt, juist nu we in een tijd leven met een politieke stroming die doet alsof de wereld eindigt bij Kerkrade en Den Helder. Juist nu wil ik laten horen hoe ik erover denk. En als mensen denken dat ik alleen maar grappen maak, dan hebben ze niet goed opgelet. Ik ben juist niet vooral grappenmaker, ik vertel af en toe een grap.""Het zal niet meevallen, duurzaam lollig doen."
"De gedachte is er soms ineens. Zoals laatst, tijdens een discussie bij Spijkers met Koppen over de verhoging van de maximumsnelheid. Harder rijden betekent: meer benzine verbruiken en meer bevuilen. Zit daar een echte autofanaat. Ik zeg dus, bij wijze van grap: "Het is heel simpel, als je 130 rijdt, rij je veel harder dus ben je veel eerder thuis. Dus het is beter. Minder uitstoot en minder tijd voor ongelukken." Iedereen had in de gaten dat het als een grap bedoeld was, maar die man ging er helemaal in mee. Dat zijn de betere momenten." "Waarom is de wereldproblematiek een belangrijk thema voor je geworden?"
"Omdat ik er zo van doordrongen ben dat alle grote problemen in de wereld uiteindelijk allemaal met elkaar samenhangen. Dat hoe wij leven en consumeren elders voor zoveel narigheid zorgt. Moslimextremisme bloeit op plekken waar armoede en kansloosheid heersen. Het is niet goed als we alleen aan onszelf denken en niet over de grenzen kijken. Mensen op andere plekken willen ook gewoon een beetje geld verdienen en iets opbouwen. En uiteindelijk een iPad kunnen kopen... Hoe onleefbaarder wij de wereld voor mensen elders laten zijn, hoe groter de consequenties.""Wat voor ideeën verspreid je dan?"
"Het gaat over kleding waar qua duurzaamheid heel veel in te verbeteren is. En het gaat natuurlijk over voedsel. Er is alle reden om die kiloknallers heel hard aan te pakken. Daar zit een opeenstapeling van foute keuzes in die alleen maar slechte gevolgen hebben. Of ik doe mee aan oplossingen zoals laatst met jointhepipe.org. Je kunt er eenmalig een plastic fles kopen en die vul je iedere dag met dat prachtige drinkwater dat wij in Nederland hebben. En voortaan koop je geen plastic flessen meer. Een deel van de opbrengst gaat naar waterprojecten in gebieden waar nu niet eens een pomp of put is. Verder heb ik met Oxfam Novib, waar ik ambassadeur van ben, actie gevoerd voor duurzame chocolade en verkopen bijna alle winkels alleen nog maar goede chocola."P+ webtip: Interview met Dolf Jansen