Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
08 mei 2011

Goodwell: Mobieltje wordt in Nigeria bankkantoor

Paga werd in februari 2011 gelanceerd na het verkrijgen van een vergunning van de Centrale Bank van Nigeria. Door Paga kan iedereen met een mobiele telefoon of met toegang tot het internet geld versturen, rekeningen of winkels betalen, beltegoeden ophalen of andere electronische transacties doen. Paga is actief via een netwerk van toegewijde agenten, inclusief honderden DStv-agenten. DStv is de toonaangevende leverancier van betaaltelevisie in Afrika, waar Paga een exclusief partnership mee heeft.De missie is om een innovatieve en universele toegang te geven tot financiële diensten aan mensen die hiervan uitgesloten zijn, met name voor betalen en sparen via de mobiele telefoon. De aanpak van mobiele betalingen is een multi-stakeholder aanpak, door middel van het opbouwen van een netwerk van sterke banken en van micro-financieringsinstellingen, mobiele telefoon bedrijven en andere publieke en private ondernemingen. De investering van Goodwell West-Afrika is een aanvulling op andere recente kapitaalsstortingen door private investeerders.
Goodwell verwacht met deze investering zowel een goed financieel als sociaal rendement te kunnen realiseren. De traditionele microfinanciering brengt hoge kosten met zich mee door het opzetten van bankkantoren in de verste uithoeken in landen met een slechte infrastructuur. Deze kosten worden aanzienlijk verlaagd door gebruik te maken van bestaande technologie, de mobiele telefoon en het netwerk. Het is niet langer noodzakelijk voor klanten om voor hun transacties naar een bankkantoor te reizen. Ze kunnen gewoon mobiel betalen en eventueel langs gaan bij de lokale Paga-agent - vaak de kleine ondernemer op de hoek- voor contante transacties. Daarnaast staat toegang tot betaal- en spaardiensten voor de meeste arme mensen in ontwikkelingslanden hoger op hun verlanglijstje dan toegang tot microleningen. Het sociaal rendement wordt gemaakt door beter tegemoet te komen aan die specifieke wensen en die producten aan te bieden, die nog goedkoper en makkelijk toegankelijk zijn. Deze factoren verhogen tegelijkertijd de kans op commercieel succes.Goodwell Investments is een impact-investeringsonderneming die de toegang tot financiële diensten en duurzame ontwikkeling wil faciliteren. Goodwell begon haar activiteiten in 2006 en heeft zich sindsdien vooral gericht op het kapitaal verschaffen aan microfinancieringsinstellingen in drie landen: India, Nigeria en Ghana. In Nigeria werkt Goodwell samen met Alitheia Capital, gevestigd in Lagos.
Els Boerhof, Managing Partner van Goodwell West-Afrika: "Goodwell was in januari 2011 een van de leden van een kleine groep Nederlandse investeerders die samen met prinses Máxima de Principles for Investors in Inclusive Finance gelanceerd hebben. Principe 1 van die gedragscode is dat je je als investeerder inzet om een breder pakket van diensten beschikbaar te maken voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Je kunt als investeerder bestaande instellingen stimuleren hun productaanbod uit te breiden, of je ondersteunt jonge, innovatieve aanbieders actief. Een van onze mede-investeerders is Tim Draper uit Sillicon Valley, die de Nigeriaanse oprichters al jaren kent. Tim Draper was ook een vroege investeerder in bedrijven als Skype en Hotmail. De oprichters van Paga hebben in Amerika gestudeerd en werkervaring opgedaan. Ze zijn nu teruggekomen naar Nigeria met de missie om daar het verschil te gaan maken."P+ webtip: Goodwell