Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
18 mei 2011

Buysman: Vers potjes keukenkruiden vrij van gif

Buysman Kruiden is een ambachtelijk bedrijf waar alle kruiden nog met de hand geteeld worden. Alleen het vullen van de potjes met aarde wordt machinaal gedaan. Piet Buysman luisterde goed naar de markt: "Wij zien al langere tijd dat supermarkten en andere klanten steeds meer letten op voedselveiligheid en met name de aanwezigheid van residu. Dit merken we bijvoorbeeld tijdens besprekingen met klanten." Zijn eveneens uit West-Friesland afkomstige neef Vok Buysman haast zich om te zeggen dat het label niet inhoudt dat de kruiden biologisch zijn. "Dat hebben we wel uitgeprobeerd, maar het resultaat stond ons niet aan. Zonder kunstmest moesten de kruiden twee weken langer in de kas staan. Dat kost heel wat gas en de kwaliteit is minder. Wij vinden het daarom voor het milieu beter om een klein beetje bij te mesten."Buysman vindt zijn kruiden om nog een andere reden beter dan die van collegae die aan eko-supermarkten leveren. "Tel in een potje basilicum maar eens de stengeltjes. Er gaan niet meer dan vier zaadjes in een potje. Wij leveren meer, de plant is meer gedrongen, breder, er zit meer blad aan." Wel vindt hij het jammer dat het label Vita Certa Natural Protected nog vrijwel onbekend is, zeker in vergelijking met het EKO-label. Buysman: "In feite werken wij al jaren zonder bestrijdingsmiddelen. Het verschil is dat deze praktijk nu is erkend. Bij bedrijven die voor het predikaat Natural Protected in aanmerking willen komen, worden tien keer monsters genomen tijdens de teelt en oogstperiode."Van alle kruiden van Buysman wordt 70 procent via de groothandel in Amsterdam verhandeld, op de Jan van Galenstraat. Het zijn dus vooral de kleinere supermarkten en groenteboeren waar deze kruiden zijn te vinden. P+ webtip: Buysman Kruiden

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier