Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
11 juni 2011

Virtue of Blue: zelfvoorzienende kroonluchter

Virtue of Blue is een "zelfvoorzienend" kunstwerk dat wordt aangedreven door zonne-energie. De 502 vlinders die rondom de vlamvormige lamp heen "fladderen", gebruiken net als in het echt de zon om hun eigen energie mee op te laden.
De Universiteit van Twente en de Technische Universiteit Delft hielpen de designer een handje. Om de vlinders optimaal te laten profiteren van het zonlicht, voerden ze verschillende simulaties uit. Het resultaat is volgens Verhoeven een kunstwerk dat duurzaamheid, vormgeving en functionaliteit ingenieus met elkaar combineert.
Verhoeven zette enkele jaren geleden met zijn tweelingbroer Joep en Judith de Graauw het designerscollectief De makersvan op. Zij beschrijven zichzelf als "verhalenvertellers, van fantasie tot fabriek, van een statement tot het product". Verhoeven wil "uitdagen en het normale, hetgeen dat geaccepteerd en verwacht wordt, confronteren".
Werken van de Demakersvan hebben onder meer in het Centre Pompidou, het Victoria and Albert Museum in London en het MoMA in New York gestaan. Virtue of Blue is momenteel te zien in de Londense gallerie Blain Southern. Te koop is deze fladderende lamp nog niet.P+ webtip: Lamp van demakersvan