Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
29 augustus 2011

NOVA Institute: Gezond koken in de townships

Koken in de Zuid-Afrikaanse townships is meestal een ongezonde bezigheid. Elektriciteit is zo duur, dat vrouwen een vervuilend kolenoventje verkiezen. Het Zuid-Afrikaanse NOVA Institute, een partnerorganisatie van het Nederlandse FairClimateFund, heeft een methode ontwikkeld die schoner en goedkoper is en veel minder CO2 uitstoot. De cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO blijven indrukwekkend. In 2004 stierven wereldwijd 2 miljoen mensen (vooral vrouwen in kinderen) door het gebruik van open vuur of slechte kookovens. Dat is meer dan door malaria en tbc. Wereldwijd is bijna de helft van alle longontstekingen bij kinderen toe te schrijven aan de slechte luchtkwaliteit in huis. Drie miljard mensen kookt op een manier die schadelijk is voor hun gezondheid. Het NOVA Institute introduceerde de stookmethode "basa magogo", wat zoveel betekent als "steek het aan, oma". Het aantrekkelijke van basa magogo is dat het nauwelijks afwijkt van de traditionele manier van koken, op één ding na: het aanmaakpapier en -hout worden bovenop, in plaats van onder de kolen gelegd. De gevolgen zijn groot. Er is minder kolen nodig, wat voor een doorsnee huishouden een grote besparing oplevert. Het vuur brandt sneller, beter (naar onder toe) en langer. Er komt aanzienlijk minder rook vrij in de keuken. En de uitstoot van CO2 neemt met 30 procent fors af. De niet-uitgestoten CO2 wordt omgezet in emissierechten, die het FairClimateFund (met ontwikkelingsorganisatie ICCO als enige aandeelhouder) verkoopt op de Nederlandse markt. Afgelopen juli kreeg het eerste van deze projecten het Gold Standard-keurmerk, dat wereldwijd geldt als de hoogste standaard voor CO2-reducerende projecten. FairClimateFund wil op den duur alle projecten met dit keurmerk aanbieden. P+ webtip: FairClimate Fund 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier