Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
17 september 2011

Koopmanskloof beste Fairtrade wijn

Vincent Zonneveld van Coenecoop Wine Traders uit Waddinxveen, onderdeel van Delta Wines, is met name trots op de Koopmanskloof Chardonnay uit Stellenbosch, die zijn bedrijf importeert en die werd verkozen tot beste witte wijn. "Vorig jaar won Koopmanskloof de eerste prijs in de categorie rood." Coenecoop is Nederlands marktleider op het gebied van biologische en Fairtrade wijnen. De import van de winnende Koopmanskloof Chardonnay naar Nederland werd begeleid door het CBI, het agentschap van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking dat de handel met ontwikkelingslanden bevordert. De tijd dat je met een schoon geweten een matige wijn dronk ligt al ver achter ons. Toch gaat het nog steeds om een nichemarkt. Zonneveld: "We zitten op een marktaandeel van rond de 3 procent. De gemiddelde consument wil niet meer dan 2,87 euro aan een fles wijn besteden. Daar kunnen wij hem niet van maken." "Wij hebben MVO hoog in het vaandel", zegt Zonneveld. Toch is de band van Coenecoop met Koopmanskloof niet heel close. Dat komt door het Fairtrade systeem, waarbij wijnboeren een Fairtrade premie krijgen voor sociale ontwikkeling. De arbeiders bepalen gezamenlijk waarvoor deze premie wordt ingezet, bijvoorbeeld voor sociale of medische projecten. "Daar bemoeien we ons niet mee." Coenecoops grote Zuid-Afrikaanse leverancier Stellar Winery (14 wijnkelders) is bezig over te stappen van Fairtrade naar Fair for Life, van het Zwitserse Institute for Marketecology. Fair for Life is kosteneffectiever en flexibeler dan Fairtrade, zegt Stellar. In tegenstelling tot Fairtrade brengt Fair for Life geen kosten in rekening voor marketing en administratie, zodat er meer geld overblijft voor de ontwikkeling van de gemeenschappen van wijnproducenten. Stellar heeft 250 werknemers, die een aandeel van 26 procent in het bedrijf en de grond bezitten. Dergelijke initiatieven zijn hard nodig in Zuid-Afrika. Volgens mensen mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zit er een nare bijsmaak aan veel Zuid-Afrikaanse wijn. Uit het recente rapport Ripe with Abuse blijkt dat veel grote wijn- en fruitproducenten hun werknemers slecht betalen, ondanks strikte arbeidswetten. Ze stellen hen bloot aan te veel bestrijdingsmiddelen, zorgen voor slechte huisvesting en willen niet dat werknemers zich aansluiten bij vakbonden. P+ webtip: Coenecoop

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier