Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
17 september 2011

Isolerend enkel glas voor historische panden

Michel Trompert van Van Ruysdael was op de Duurzame Dinsdag de winnaar van de speciale prijs Ernst & Young "koffer van de toekomst"; een intensieve workshop om initiatieven mee te ondersteunen. Met Van Ruydaels "isoleren in balans" heeft Trompert een oplossing gevonden voor het beter, gezonder en mooier isoleren met enkel glas, ook in historische panden. Of misschien kunnen we beter zeggen "vooral" in historische panden, want Van Ruysdael, als timmerfabriek opgericht door Trompert in 1978, ontwikkelt voornamelijk producten voor de bestaande bouw van voor 1965. Naast isolerende schuifraamtechnieken en "het het delen van kennis over het nieuwe isoleren", is Van Ruysdael vooral groot geworden met haar gepatenteerde isolerend enkel glas dat het bedrijf in 2002 al op de markt bracht. Toen met een dikte van 9 mm al de eerste, dunste en meest duurzame isolerende beglazing zonder spouw. Anno 2011 is het glas nog eens 35% dunner en lichter. De dikte: 5,8 mm.
Trompert geeft een korte geschiedenis: "Mensen hebben hun huizen 2000 jaar lang prima kunnen isoleren met enkel glas. Met de oliecrisis in 1973 werd het ineens dubbel glas, omdat dat zogenaamd beter isoleerde. Tot overmaat van ramp werden de houten kozijnen in de jaren tachtig ook nog eens vervangen door kunststof die men in de jaren negentig weer terug probeerde te brengen naar hout."
Dat was niet voor niets, beweert Trompert: "overisolatie" heeft een aantal vervelende bijeffecten, als er niet voldoende wordt geventileerd: "Het veroorzaakt vocht- en schimmelvorming. Dat tast vervolgens weer de bouwconstructie en de gezondheid van de bewoners aan." Hij somt een aantal ziekten op: "Uit onderzoek van het Ministerie van VROM blijkt dat mensen er gevoelens van ongerustheid, maar ook ernstige ziekten als astma en kanker van kunnen krijgen."
Hoog tijd om daar iets aan te veranderen, vond Trompert. Hij ontwierp isolerend enkel glas. Het is "iets duurder" dan dubbel glas, maar verdient zich sneller terug, omdat er geen energie en geld nodig is om de bestaande kozijnen te veranderen: "De bouwconstructie en het leefklimaat blijft in balans en gezond. Het vocht in huis en het ventileren blijft een natuurlijk proces zodat de energierekening laag blijft. Bovendien gaat het glas zeker vijftien jaar langer mee dan de vijftien jaar dat dubbel glas het houdt."
In de negen jaar dat zijn product nu op de markt is, heeft hij de publieke opinie langzaam zien veranderen: "Eerst was er veel ongeloof, maar nu veel toonaangevende opdrachtgevers om zijn, begint dat eindelijk ter veranderen." Die opdrachtgevers zijn niet de minste: zo heeft de Koninklijke familie verschillende van haar paleizen geïsoleerd met Van Ruysdael glas, net als mode ontwerpers Gucci en Ralph Lauren, regeringsgebouwen in Den Haag en Parijs, verschillende musea, scholen en hotels.
In 2007 is Van Ruysdael door het Ministerie van Economische Zaken uitgeroepen tot een van de meest innovatieve bedrijven. Ook heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken Van Ruysdael als "Dutch Master" benoemd. En onlangs nog werd het bedrijf door Unesco onderscheiden als "duurzaam idee om kennis over te dragen om het werelderfgoed te beschermen". In november zal Van Ruysdael een presentatie houden voor alle Unesco-leden.
Trompert is trots op zijn product: "Bij de standaard dubbel glas isolatie moesten de mens, het gebouw, het milieu en de cultuur zich aanpassen. Bij het Van Ruysdael concept staan die juist centraal en hebben we de producten daarop aangepast."
De prijs van het Van Ruysdael glas is afhankelijk van de grootte en materiaal. Offertes zijn op te vragen via de website.P+ webtip: Glas van Van Ruysdael