Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
29 september 2011

Pure RainDrop: de moderne regenton

Het idee is hetzelfde: je gebruikt regenwater in plaats van drinkwater. De uitvoering maakt het anders. Zo heeft de ton de vorm van een druppel, een uitneembare, ingebouwde gieter en een kraantje onderaan waarmee je je gieter opnieuw kunt vullen.
De plaatsing van de Rain Drop is simpel: men neme een ronde regenpijp en zage er een gat in. De druppel hang je vervolgens waar het gat zit en de regen doet de rest. Bang voor een overstroming hoef je niet te zijn: wanneer de gieter en het reservoir vol zitten, loopt het overtollige water gewoon weer terug in de regenpijp.
Van der Veer studeerde in 2009 af aan de Design Academy Eindhoven met het ontwerp, en ontwikkelde het later verder door met de Tilburgse bloempottenfabrikant Elho. "Toen is ook besloten om een kleinere versie van het ontwerp, de Raindrop Mini, uit te werken."
Het ging Van der Veer niet alleen om het ontwerpen van een leuk verkoopbaar product: "Ons drinkwater wordt steeds schaarser en moeilijker te zuiveren. Omdat ook het broeikaseffect begint te zorgen voor toenemende droogte, vond ik het tijd om meer bewustzijn te ontwikkelen over hoe we met ons water omgaan." De uitdaging van zijn afstudeerproject, vertelt Van der Veer, lag dan ook vooral in het ontwerpen van een product dat het aantrekkelijk en gemakkelijk maakt om water te besparen: "Ik wilde een beter management van ons drinkwater voor iedereen tastbaar en toegankelijk maken."
Het ontwerp van Van der Veer roept niet alleen maar enthousiaste reacties op bij haar gebruikers. Zo was Van der Veer winnaar van de René Smeets Award 2009 (voor "Design Academy Eindhovens best graduation work"), was hij winnaar van de Tuinidee Award 2011 en werd hij genomineerd voor de Melkwegprijs 2009, de Conde Nast Traveller Innovation & Design Award 2010 en de Well-Tech Award 2010.
De RainDrop van Van Der Veer is er in een grote uitgave (met een gieter met een inhoud van vijf liter en een reservoir van 75 liter) voor in de tuin en in de Pure Raindrop Mini: een kleine uitgave voor op het balkon. De grote Raindrop past op regenpijpen met een diameter van minimaal 6.8 centimeter tot maximaal 8 centimeter, de Raindrop Mini past op een regenpijp van 8 centimeter.
Pure Raindrop Mini en de Pure Raindrop waterreservoir zijn te koop via het internet en diverse tuincentra. De eerste kost €59, de laatste €199. P+ webtip: Bas van der Veer