Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
29 september 2011

Tasapart: luxe tassen van Mexicaans afvalmateriaal

Van Leeuwen, met een achtergrond in de mode, zocht de familie thuis op en hielp ze een aantal weken lang mee met het maken van de tassen. Toen er eenmaal terug in Nederland wel animo voor de tassen bleek te zijn, besloot Van Leeuwen het idee verder uit te werken. Nu, een jaar later, zijn er inmiddels "enkele honderden" van verkocht en is er ook contact met Mexicaanse leveranciers van verpakkingsmateriaal. Zij hebben beloofd om hun verkeerd bedrukte verpakkingen niet meer weg te gooien maar aan de familie te leveren. Ook is er contact met een aantal andere Mexicaans producenten van dezelfde tassen.
Op een door Van Leeuwen gemaakt filmpje op haar website is te zien hoeveel werk erin zit. Ze filmt de familie die eerst aan de hand van de verpakking bepaalt hoe ze de patronen gaat gebruiken en welke kleurvariaties ze kan maken, dan de verpakking snijdt en de wikkels tot blokjes vouwt met daartussen krantpapier ter versteviging. "Hoe meer vouwen, des te steviger de tas wordt." Daarna worden de tot blokjes gevouwen wikkels tot "kettingen" aan elkaar gevlochten die vervolgens met dik garen aan elkaar geregen worden en een rits krijgen: "Elk vakje dat je ziet in de tas heeft de nodige aandacht gekregen en zijn gesneden, gevouwen en gevlochten."
Van Leeuwen kreeg al veel enthousiaste reacties: "Zelfs als ik op straat loop, komen er mensen naar me toe die willen weten waar ze deze tas kunnen halen. Je bent natuurlijk ook echt uniek met deze tassen!" Volgend jaar staat een volgende reis naar Mexico gepland. Ze hoopt haar handel dan te kunnen uitbreiden: "Ik hoop nog veel meer mensen te kunne helpen in Mexico."
De tassen zijn niet goedkoop: een schoudertas kost € 39,95, handtassen zijn er voor € 44,95, de shopper kost 69,95 en de shopper "Pashion Tuttifrutti" kost zelfs 89,95. Het ligt aan de vervoerskosten en de invoerrechten, vertelt Van Leeuwen, maar voornamelijk aan de hoeveelheid arbeid die er in zit: "Het maken van een tas duurt een tot vier werkdagen." Alle tassen en portemonnees zijn waterafstotend en hebben een rits. Waar gaat dat geld naar toe? 40 Procent van de opbrengst van de tassen gaat naar die familie in Mexico!P+ webtip: Tasapart

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier