Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
19 oktober 2011

GMO: Goud of hout in bange tijden?

 

 

Goud of hout? Eigenlijk helemaal geen gekke vraag, voor beleggers die rust zoeken en hun kapitaal van de beurs af willen halen. Goed beheerde bosbouwbeleggingen konden de afgelopen 100 jaar rekenen op een mooi rendement. Maar snel in- en uitstappen is er niet bij .


Directeur Eva Greger van GMO Renewable Resources bezocht deze week relaties in Nederland, waaronder pensioenfondsen. In haar tas een laatste update van de rendementen in houtplantages. Anders dan de teakboeren vele jaren geleden waarschuwt deze investeringsspecialist met een ervaring van 27 jaar in houtbeleggingen voor overdreven rendementsverwachtingen. Maar naar verwachting levert bosbouw wel een hoger rendement dan wat de meeste aandelen over een periode van 7 jaar opbrengen. Maar dan moet het kapitaal wel  een aantal jaar vaststaan. Want hout heeft tijd nodig om te groeien. In die zin is beleggen in hout iets voor de echte lange termijndenkers, die dan ook niet zenuwachtig hoeven te handelen bij de snel op en neer schietende goudprijzen.

Greger stuurde economie aan Harvard University, voordat zij voor als houtspecialsit een aparte houtbeleggingspoot binnen de onafhankelijke vermogensbeheerder GMO opzette. Ze beheert nu voor haar klanten ruim 750.000 hectare bossen, goed voor 5000 vrachtwagens per week aan oogst. Denk aan stammen voor de houthandel, woningbouw, maar ook voor papierproductie en energiewinning in de vorm van biomassa. Zowel zachthout, als hardhout of zelfs geurend sandalwood uit Australië, voor de parfumindustrie. Alleen in de VS waken Greger en haar medewerkers al over ruim 400.000 hectare bossen, die nu in de boeken een waarde vertegenwoordigen van ruwweg 1 miljard dollar. GMO bezit naast plantages ook “natuurlijk bos” en levert het hout waar mogelijk met keurmerken voor goed bosbeheer als FSC. “We hebben zelfs tweedehands teakplantages in Midden-Amerika goedkoop kunnen kopen van van speculanten die het vak van bosbouwer een slechte naam hebben bezorgd, nadat hun spel was ingestort”, zegt Greger.


Wat zijn haar verwachtingen voor de toekomst?
- In de eerste plaats komt het rendement van houtbeleggingen voort uit de groei van de bomen. Verder mag je er als belegger van uitgaan dat de houtprijzen op lange termijn de inflatie bijhouden. We zitten in landen waar de houtkap en verwerking efficiënt kan gebeuren, anders dan in Siberië, waar de afstanden zo groot zijn dat de transportkosten de opbrengsten teveel drukken.”
 

-Maar je ziet het papiergebruik (papier is een houtproduct) juist dalen, tijdschriften en kranten krijgen kleinere oplages, mensen versturen minder post.
-“Zeker, in een aantal sectoren loopt de papierfabricage terug. Aan de andere kant zie ik de vraag naar kartonnen verpakkingsmateriaal stijgen, door de groei van webshops als Amazon die hun producten direct naar hun klanten verzenden.”
 

- Compenseert dit de daling volledig?

-“Er zijn ook andere ontwikkelingen. Bij tussenkap en ook bij de eindkap komt veel hout vrij dat als biomassa geschikt is voor energieproductie. Dat is een CO2-vriendelijkere vorm van energiewinning. In de VS, waar huizen vooral met houtskeletbouw worden neergezet, wachten we nu op de heropleving van de bouw. Het plezierige van hout is dat je het kunt laten doorgroeien, wanneer de marktprijzen minder interessant zijn. Je hoeft niet te oogsten. Hout is iets voor mensen die geduld hebben, hun cash willen veilig stellen en het inflatierisico willen ontlopen. We weten niet wanneer, maar de huizenbouw in de VS zal op enig moment weer op gang komen.”
GMO is een specialist voor grote klanten, die bedragen kunnen beleggen vanaf enkele miljoenen tot vele honderden miljoenen euro’s.