Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
24 oktober 2011

Overlevingsbak voor bijvangst visserij

De Volendammer Patrick Schilder hoopt met zijn overlevingsbak het wereldwijde probleem van bijvangst in de visserij op te lossen. Hij is daarmee een van de kanshebbers op de Herman Wijffels Innovatieprijs 2011.

Iets simpeler dan zijn overlevingsbak bestaat niet, zegt palingvisser Patrick Schilder van de Volendamse VOF Schilder en Schilder: “Het moment dat we de vangst binnenhalen, laten we alles in een aquarium zwemmen.” Normaal gesproken wordt de inhoud van de netten op ‘het dek gestort’ vertelt Schilder, waar vissers de vangst rustig een uur laten liggen alvorens ermee aan de slag gegaan. Daardoor gaat niet alleen de vangst, maar ook van de bijvangst een groot deel dood aan boord: “Soms overleeft geen een vis het.” Schilder, enthousiast: “Met de overlevingsbak gaat 99 procent weer levend terug het water in. Wat levend aan boord gaat, gaat ook levend weer terug.”

Dat niemand eerder op het idee kwam, komt omdat het zo simpel is, zegt Schilder. De vangst wordt vanuit het ‘aquarium’ -een grote opvangbak- via een pomp die werkt volgens de wet van de communicerende vaten naar een zeeftrommel gebracht. “Daar wordt de bijvangst gescheiden van de marktwaardige vis en rechtstreeks teruggevoerd naar het water.”
Het familiebedrijf Schilder en Schilder bedacht het idee van de overlevingsbak iets meer dan een jaar geleden en probeerde het idee eerst zelf uit op hun eigen boot, waarmee op paling wordt gevist. Het idee bleek te werken, niet alleen in de palingvisserij maar ook in  die van de garnalen. De familie Schilder meldde het idee bij Agentschap NL van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie dat zich bezighoudt met duurzaamheid en innovatie.

Een trotse Schilder: “Er hadden zich 120 bedrijven aangemeld met innovaties, waarvan er na een haalbaarheidsonderzoek maar 6 overbleven die een bouwopdracht kregen. Eén daarvan waren wij.” Zonder het Agentschap was het Schilder nooit gelukt: “Ze helpen ons met het bouwen en het in de markt zetten van de overlevingsbak.”

Het idee van de familie Schilder leverde hen een nominatie op voor de Herman Wijffels Innovatieprijs. De prijs heeft als doel om ondernemers te helpen hun duurzame innovaties te verwezenlijken en bestaat dit jaar 10 jaar.  De familie Schilder was een van de weinige gelukkigen: uit de bijna 500 inzendingen werden 11 ondernemers geselecteerd. Bij de beoordeling van dit jaar werd nog meer nadruk gelegd op de impact van de vinding op de samenleving en de wereld.

Op de Facebookpagina van de Rabobank die de nominaties voor de prijs bekend maakte, stond de familie Schilder op 20 oktober met 110 voorkeursstemmen op nummer twee van de elf. Op donderdag 3 november wordt bekend gemaakt welke nominaties de eerste, tweede, derde, aanmoedigingsprijs voor jong talent en de publieksprijs in de wacht slepen.

Tekst: Marianne Lamers

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier