Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
24 oktober 2011

Jan Kruis: Jan, Jan en de kinderen

 


 

Jan, Jans en de kinderen tekent hij niet meer, Jan Kruis. Aan het hoofd van zijn nieuwe familie staan twee homovaders, die beiden Jan heten.

Hij is pensionada en woont in pensionadoland Drenthe, maar striptekenaar Jan Kruis (1933) werkt nog steeds. Hij hielp tien jaar geleden bij de lancering van P+, door een serie cartoons te maken van ‘nieuwe beroepen’ die ontstonden door maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wij kenden Jan van de reizen die we samen naar Suriname en Mozambique maakten. De Leprastichting, bundelde dit jaar de internationale avonturen van de ‘echte’ Jan, Jans en de kinderen in een prachtig nieuw album. Daarna begon hij aan een zeer ambitieus project, door Woutertje Pieterse van Multatuli in geïllustreerde vorm opnieuw uit te geven. Ook dat megaproject is inmiddels gerealiseerd.

En nog steeds is hij druk in de weer oude dromen te realiseren. Een daarvan was een eigen stripblad te beginnen en dat is er nu: Kwynk, genoemd naar een nieuw hoofdfiguur, een jongetje dat de dag vooral hangend doorbrengt achter mobiele computergames. Wat echt bijzonder is: naast de nieuwe Jan geen nieuwe Jans, maar een andere Jan. Kruis tekent een gezin met twee homovaders aan het hoofd, die ieder een eigen kind meenemen. De oude hippie Jan is de vader van Kwynk, de Surinaamse vader Jan brengt een dochter Annabel in.

Aan een andere droom werkt Kruis ook nog even hard: een stripmuseum voor zijn figuren. Graag te Drenthe, waar het boerderijtje staat waar Jan, Jans en de kinderen hun avonturen beleefden. De besprekingen en marktonderzoeken zijn nog volop gaande. Het zou zomaar eens kunnen gaan lukken.

En doet Jan Kruis in de nieuwe strip zelf ook weer mee, zoals in zijn beroemde serie, die deels autobiografisch het wel en wee van zijn jonge gezin optekende? Jazeker, alleen is Jan nu niet meer de vader, maar de opafiguur geworden. “De vervelende oude vent”, zoals Jan hem zelf met zelfspot aan de lezers voorstelt. Mopperend op de cover: "Toch niet dat huishouden met twee mannen?"

Voor de verzamelaars van alles van Jan Kruis: de papieren versie van Kwynk is voor slechts 95 eurocent te koop bij de stripwinkel Groningen. Het album telt 12 avonturen.