Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
01 november 2011

Occupy Wall Street vanuit de huiskamer

Geen zin of tijd om in een tentje in het parkje bij Wall Street te kamperen? Vanuit de VS een tip om vanuit de huiskamer toch mee te doen aan de bezetting.

Op de ietwat radicale website AlterNet staat een video met een tip om toch aan de bezetting mee te doen, die tot doel heeft de macht van de grote Amerikaanse banken in te perken. We zien een video waarin een anonieme man met stropdas zijn autosleuteltjes op de salontafel gooit. En daarna ook zijn post. Zijn beginvraag: “Krijgt u ook zoveel reclamerommel in de bus gegooid. Net als ik? En bestaat de meeste post die u krijgt ook uit ongevraagde aanbiedingen van creditcard-maatschappijen?”

Het advies laat zich daarna makkelijk raden. De hoofdpersoon maakt een enveloppe open, laat zien dat er altijd een antwoordenveloppe in zit waarvan de retourkosten al zijn betaald. En adviseert daar een stevige brief in te stoppen. En een heel zwaar stukje hout. Nog netjes dat hij niet voor lood kiest, maar dat is natuurlijk giftig. “Zo ontvangen de posterijen extra inkomsten en zijn de banken verplicht een antwoord op uw brief te formuleren. Houd ze bezig. Elk uur dat ze zo aan ons moeten besteden is een uur waarin ze niet kunnen lobbyen voor maatregelen om ons te naaien…”

De laatste regel is een echte vondst. “Als je geen tijd hebt om Wall Street te bezetten, is dit toch een manier om Wall Street bezet te houden.”

Nu houden wij Nederlanders niet zo van creditcards. Vroeger namen we die alleen mee als extra zekerheid op vakantie, ter vervangingvan de Reisbrief van de ANWB. Tegenwoordig heb je ze wat vaker nodig voor internetbetalingen, als je bij internationale webshops besteld. En helaas zijn er hier in Nederland ook geen beruchte Amerikaanse banken actief om te pesten, ook al is het maar voor vijf minuten per dag.

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier