Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
03 november 2011

Opgewekt.nu: Afsluiting met energie-veiling

Ter afsluiting van vijf jaar opgewekt.nu organiseert de energie-expositie zondag 6 november een feestelijke veiling van al haar kunst- en energieobjecten. De opbrengsten gaan naar goede doelen en organisaties die zich inzetten voor schonere energie.

Na vijf jaar lang een platform geweest te zijn voor leken, geïnteresseerde burgers, ondernemers en experts om schonere energie op de agenda te zetten, sluit de energie-expositie opgewekt.nu haar deuren.
Het doel in 2006 was om Nederland te informeren over schonere energie. En dat is gelukt, zegt mede-oprichter Pauline Westendorp: “Er is in de laatste vijf jaar heel veel veranderd in het Nederlandse landschap. Er is veel gedaan op het gebied van zonne- en windenergie en ook over biobrandstof is veel meer kennis vrijgekomen.” Van over de hele wereld kwamen bezoekers daarnaast kijken naar bijvoorbeeld de 'geWoonboot' van De Key en het tankstation voor Auto & Geest, ontworpen door Bisscheroux & Voet. Met de Schoner Vervoer Toer kon opgewekt.nu drie jaar lang laten zien hoe schoner vervoer eruit ziet en konden mensen uit Amsterdam laten ervaren hoe schoner vervoer rijdt, vertelt Westendorp.

Westendorp zette opgewekt.nu in 2006 op met wijlen prof. dr. Kees Daey Ouwens met als doel burgers en bedrijven te informeren over wat er allemaal mogelijk is op het gebied van schonere energie. Nu het doel behaald is, worden de overgebleven spullen ter veiling aangeboden en wordt alle kennis en ervaring die opgewekt.nu de laatste vijf jaar verzameld heeft beschikbaar gesteld.
Het werk van Westendorp zit er nog lang niet op. Ze heeft voorlopig plannen genoeg. Zo gaat ze de stichting die de NDSM-werf beheert, ondersteunen in het oprichten van een energiebedrijf en gaat ze dat zelfde doen bij 50 energiebedrijfjes in stadsdeel Amsterdam Zuid.

Een greep uit de objecten die zondag geveild worden: Tankstation NEW ENERGY voor auto en geest (NMI gekeurd tankstation voor plantaardige olie, biodiesel en elektriciteit wat tevens een kunstwerk is), drie buizen als speelobjecten met waterkracht, drie zelfvoorzienende containers op poten (drie grote boorplatforms op zes meter hoogte met een expositie over hoe mensen hun eigen energie kunnen gaan opwekken), warme meubels (studenten en ondernemers hebben oplossingen bedacht voor het verwarmen en koelen via 'warme meubels' in plaats van een kachel of centrale verwarming), een elektrische step, twee zelfgemaakte zonneboilers en een elektrische scooter. Op alle objecten kan nu ook al via Marktplaats.nl worden geboden. 

Aanstaande zondag zal Ruud Koornstra vanaf 15:30 de objecten toewijzen aan de hoogste bieders. Ook is er een netwerkborrel met kunst- en energiehapjes, onder begeleiding van DJ-Tim. Voor de kleine fans is er een duurzame kinderknutselhoek. Lokatie: NDSM-Werf, Neveritaweg 15 in Amsterdam.