Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
14 november 2011

Amerikaanse MVO-manager verdient 76.500 euro

MVO-managers in Amerikaanse ondernemingen verdienen gemiddeld 76.500 euro (105.345 dollar) per jaar. Bijna 30 procent krijgt aandelen of opties in het bedrijf. Dat blijkt uit de jongste Salary Survey 2011 van onze collega’s van GreenBiz.

De organisatie van MVO is in de States iets anders dan bij ons. Het pakket CSR/MVO zit in de regel bij de vice-president van een  onderneming, niet bij de CEO. Dat vinden wij hier in Nederland beter, met kopstukken als Paul Polman van Unilever, Sijbesma van DSM, Weijers van AkzoNobel en De Haas van Eneco, om de meest bekende voorbeelden te noemen.

De ‘vice-presidents of CSR’ houden gemiddeld 160.250 euro (218.409 dollar) op jaarbasis aan deze functie over. Ongeveer 31 procent zit op dit bedrag, maar er zijn uitschieters omhoog die meer dan 400.000 euro op hun bankrekening krijgen overgeschreven. Dat zijn voor 67 procent mannen, want in de VS worden twee-derde van alle MVO-beslissingen door oudere mannen genomen. Die dan ook nog gemiddeld 25.000 dollar per haar hoger beloond worden dan vrouwen, voor dezelfde functie.

De ‘directors of sustainability’ in Amerikaanse bedrijven zijn de hoogste managers en krijgen dan ook net zulke mooie participatiemogelijkheden aangeboden als de ‘vice-presidents’. Niet minder dan 91 procent ontving bonussen, ongeveer een kwart van hun inkomen.Niet minder dan 66 procent ontving aandelen en opties en nog eens een kwart bijdragen aan verdere opleidingen. Hun gemiddelde jaarinkomen is 118.500 euro per jaar (161.510 dollar).

Naast aandelen krijgen de MVO-verantwoordelijken nog andere aardigheidjes aangeboden. Van de MVO-managers maakt 22 procent gebruik van een sportschool of fitness-mogelijkheden. Zij maken hier meer gebruik van dan de directeuren of de 'vice-presidents'. De directeuren zijn weer de grootste groep die gebruik maken van aangeboden studiemogelijkheden: 26 procent.

Een elektrische auto van de zaak krijgen, dat komt nauwelijks voor in de VS. Zelfs niet meer dan 3 procent van de vice-presidents kunnen op een financiele tegemoetkoming rekenen voor een hybride. Voor het krijgen van een fiets zijn de percentages nog lager. Van massages houden de Amerikaanse MVO-collega’s ook  niet: niet meer dan 1 tot 2 procent maakt gebruik van een professional om de spieren los te maken en even te ontspannen.
 

Downloads

Meer info download je hier:

Salary-2011.pdf (526 kb)