Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Droog Design-herontwerp handschoen
Droog Design-herontwerp handschoen
16 november 2011

Droog Design: Onverkochte spullen herontwerpen

Dagelijks worden wereldwijd tonnen onverkoopbare producten gerecycled of simpelweg vernietigd. Droog Design maakte voorbeelden die aantonen dat het goed mogelijk is onverkochte voorraden te her-ontwerpen en weer terug in de verkoop te brengen.

Het project is opgezet in samenwerking met partners, zoals Makro en Mediq. En dat maakt het interessant, want  de groothandel houdt forse partijen met uniforme spullen over. Dat geldt ook voor het afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel, waar die partijen vaak binnenkomen.

Droog Design maakte van een aantal veel voorkomende restanten een reeks met prototypes, onder de naam UP Collectie.

+ We zien witte latex kinderhandschoenen, van een nieuwe tekening voorzien.
+ We zien zwartgemaakt glaswerk, dat door de coating ineens een andere uitstraling heeft gekregen.
+ We zien porceleinen serviesgoed, dat een nieuwe opdruk kreeg
+ We zien uiteengezaagde blokken hout, die samen een puzzel vormen
+ We zien een leren hoesje, dat dient als begrafeniskist voor dieren.
+ We zien schoenen, gemaakt van vloertegels.
+ We zien heel bijzondere ringen, waarin kleine medische spiegels in zijn verwerkt.

De nadruk ligt dus duidelijk op duurzaamheid (want: gebruik van ‘dead stock’), creativiteit (werken met bestaande onverkochte producten als ‘grondstof’) en snelheid (verkort ontwerp- en productieproces).

Droog Design hoopt dat dit project het startpunt kan worden van een nieuwe designrichting, waarbij ontwerpers de beschikking hebben over ongebruikte voorraden, waarmee zij creatieve designproducten ontwikkelen voor een grote groep mensen in het middensegment. Want dat is nog niet geregeld. Het is niet zo dat de Macro een niet erg geliefde schoensoort nu langs brengt bij het bureau, waar vormgevers aan het knippen en kleuren gaan. Het is totnutoe meer een idee, een vertrekpunt voor ‘een wereldwijd beoefende nieuwe designstroming’.

Stichting Droog Design ontwerp producten en organiseert wereldwijd projecten en evenementen samen met ontwerpers, klanten en partners. Droog heeft kantoren en winkels in Amsterdam, New York en Las Vegas. Droog ontwerpt onder andere verlichting, meubels en voorwerpen voor dagelijks gebruik. Het bureau is opgericht en wordt geleid door Renny Ramakers. Het is een drukbezette vrouw: ze organiseert design tentoonstellingen, geeft wereldwijd lezingen en schreef verscheidene boeken.

Op de website van Droog design zijn verschillende producten uit de UP collectie te zien. Het zijn prototypes, dus niet te koop.

Website van Droog 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier