Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
noordzeekrab
noordzeekrab
18 november 2011

Noordzeekrab: van bijvangst tot delicatesse

Tot voor kort vonden vissers Noordzeekrabben een hinderlijke bijvangst. Bart van Olphen van Fishes neemt het op voor deze delicatesse en biedt heerlijke recepten in zijn nieuwste viskookboek.

Hij komt net van de visafslag en zag weer de prijzen die de Noordzeekrabben deden. Van Olphen: “Voor krabben wordt niet veel betaald. De markt in Nederland is ook zo klein, ze gaan door naar de export, met name naar China.”

Gek is het wel, als je ziet hoe gek Fransen of Amerikanen of de inwoners van Singapore zijn op krab, en het witte vlees soms preferen boven kreeft. Van Olphen vraagt zich af waarom de krab hier is ondergewaardeerd. Er is nooit marketing voor gevoerd, dat zou een reden kunnen zijn: “De Noorzeekrab doet 2,5 tot 3 euro per kilo, terwijl een Oosterscheldekreeft 17 tot 18 euro per kilo opbrengt. En hoe gaat dat dan: vissers vissen het liefste op de vis met de hoogste opbrengst. We eten hier ook het liefste een stukje vis dat niet meer op vis lijkt. In de zuidelijke landen van Europa besteden mensen veel meer tijd aan het eten koken en ook aan het eten zelf. Daar vinden ze het niet erg om die scharen open te moeten breken. Hier wordt het beschouwd als een hels karwei.”

Maar ook het gericht vissen op krab is een lastige klus. Gewone vissers kieperen de krabben simpelweg weer overboord, als ze in de netten zitten. Krabben zijn uiterst lastig te vangen, omdat ze tussen stenen zitten, waar de netten achter blijven hangen. Garnalenvissers Cees Wagemaker en zijn broer Bert uit Den Oever gingen daarom eens op studiereis bij het Engelse collega’s in Hull. Daar worden de krabben in korven gelokt. En zo doen zij het nu zelf ook, met 400 korven die worden neergezet tussen Texelse stenen, waar enorme aantallen krabben leven. Door deze vangstmethode wordt ook het bodemleven niet verstoord. Van Olphen verwacht dat deze vissers dan ook in aanmerking zullen komen voor het MSC-label.

In zijn boek staan nog veel meer vissoorten die voor ons Nederlanders vrijwel onbekend zijn, maar bijvoorbeeld op Franse markten zeer geliefd zijn. Dat geldt voor schelpdieren als kokkels, maar ook voor zeebaars, die door beroepsvissers met lijnen bij Noordzeewrakken worden gevangen. Bart ging mee en zag de oogst van een hele lange dag werken: 200 kilo. Zijn bijdrage aan het promoten van deze inheemse vissoort: “Ik geef er hele eenvoudige recepten voor. Vis gereed maken is zo simpel, veel makkelijker dan vlees. Je moet er juist ook niet teveel aan doen, dan is vis het lekkerste.”

Zijn nieuwe boodschap is duidelijk: Wat je van ver haalt, is lekker, maar voor vis geldt dat zeker niet. Na zijn eerste bekroonde visboek, waarin Van Olphen de hele wereld over reisde om duurzame vissers te leren kennen, kon hij nu een boek samenstellen van Nederlanders die duurzaam vis vangen.

Wat ons betreft ligt dit boek met Kerst op de aanrecht, om er prachtige, gezonde en lokale visschotels mee te maken.

Het Nederlands viskookboek,
Bart van Olphen
Uitgever Carrera,
ISBN 978 90 488 0981 3
Prijs: 29,90, 321 pagina’s

Website van Carrera
Door Jan Bom