Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Jaap Korteweg
Jaap Korteweg
25 april 2021

Grootste duurzaamheidsmerken stellen doelen bij

De meest succesvolle duurzaamheidsmerken van Nederland stellen hun doelstellingen bij. Zo wil Tony’s Chocolonely niet een eigen marktaandeel van 100 procent, maar samen met alle andere merken tot 100 procent slaafvrije chocolade komen. Sungevity wil de productie van zonnepanelen terughalen naar Europa. Vegetarische slager Jaap Kortweg is inmiddels aan een nieuw ondernemersavontuur begonnen. Hij wil melk uit gras maken en dus de koe overslaan. Op 20 april deelden deze koplopers hun verhaal tijdens het webinar ‘Het succes van impact ondernemen’ van Thrive Insitute in samenwerking met DuurzaamDoor en RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). 
 

Bij Roebyem Anders van Sungevity begon het zo’n 25 jaar geleden toen ze op slag verliefd werd op een zonnepaneel. “Het is niet alleen een eenvoudige technologie die veel problemen kan oplossen, maar het kan ook het ‘lichtknopje’ zijn bij mensen om duurzamer te gaan leven. Ik heb met mezelf toen afgesproken dat ik niet zou rusten voordat alle geschikte daken in Nederland voorzien zijn van zonnepanelen.”

Niet rusten voordat er iets structureel is veranderd, geldt ook voor Ynzo van Zanten. Met zijn bedrijf Tony’s Chocolonely waarmee hij slaafvrije chocolade verkoopt, wil hij ruchtbaarheid geven aan de grote mate van kinder- en slavenarbeid in de cacao-industrie. “We willen met Tony’s niet alleen bewustwording creëren bij de consument, maar ook andere bedrijven inspireren om hetzelfde te doen en verandering in wetgeving aanjagen.”

Ook Jaap Korteweg, oprichter van de Vegetarische Slager, is ervan overtuigd dat er iets anders moet. Zijn missie? De grootste slager van de wereld worden, maar dan wel met plantaardig vlees. “Ik was groot vleesliefhebber, maar kreeg steeds meer moeite met de manier waarop we met vlees omgaan. Toen ik stopte met vlees eten, kwam ik erachter hoe moeilijk dat was. Dus het idee was simpel: het dier vervangen door een proces met planten.” Hetzelfde concept geldt voor zijn nieuwe bedrijf Those Vegan Cowboys, waarmee hij melk maakt uit gras. 

Zijn verkoop van plantaardig vlees startte Kortweg in een klein winkeltje van nog geen 30m2 in Den Haag. Inmiddels kent de hele wereld zijn product, sinds voedings- en levensmiddelengigant Unilever het bedrijf in 2018 heeft overgenomen. “Van de 400 Unileverbrands is de Vegetarische Slager het hardst groeiende. We zijn beschikbaar in Australië, Brazilië, Singapore en China.” En daarmee begint Kortwegs missie aardig werkelijkheid te worden.

Ook Tony’s Chocolonely en Sungevity floreren internationaal. Van Zanten: “We groeien als een familie konijnen. We zijn marktleider in Nederland geworden voor wat betreft chocola en Tony’s is inmiddels in 30 landen verkrijgbaar.”

Anders: “Waar we 10 jaar geleden die mensen in dat groene hoekje waren, beginnen we nu het grote publiek te bereiken. Zo voeren we gesprekken met woningcorporaties, zijn een partnership aangegaan met Gamma en werken samen met Engie, waardoor we nu ook in België opereren.”

Impact maken en commercieel succes behalen. Van Zanten ziet het niet als een paradox: “Onze commerciële drive en onze impact drive verklaren ons succes. Ik vind het ook niet meer een belediging dat wij een marketingsucces genoemd worden. Want als je met goede marketing impact kunt bereiken, sla je de spijker op zijn kop.”

Voor Korteweg geldt dat hij de zakelijke insteek zelfs als voorwaarde zag om zijn bedrijf tot een succes te maken: “Toen ik met de Vegetarisch Slager begon gaf ik mezelf 10 procent kans van slagen. Maar toen ik het winkeltje opende, werd al snel duidelijk dat het werkt. Ze kwamen allemaal langs van topchefs tot culinair journalisten.” Het markeerde de groei van zijn bedrijf. 

Toch kan ook een impactonderneming commercieel-maatschappelijke dilemma’s hebben, merkt Anders op: “The rooftop revolution waar wij ons hard voor maken die loopt wel. Maar voor mij is het pas een succes als dat ook gebeurt met 100 procent slaafvrije en circulaire zonnepanelen, zodat er geen afvalberg ontstaat in een derdewereldland. Dat betekent dat je je moet richten op fabrieken in Europa of Nederland in plaats van in China. Een commerciële afweging, omdat dat een hogere prijs met zich meebrengt. In die zin zijn we in vergelijking met Tony’s Chocolonely en De Vegetarische Slager aan de andere kant begonnen. Eerst de beweging en dan de kwaliteit.”

De missie van Anders is dus nog niet volbracht. En dat geldt ook voor de Vegetarische Slager en Tony’s Chocolonely. Kortweg: “Wanneer er op de buurtbarbecue gevraagd wordt waarom je nog vlees van dieren op de barbecue legt, dan is er echt wat gebeurd.’ Zo’n normstelling geldt ook voor Tony’s Chocolonely. Van Zanten: “We willen geen 100% marktaandeel. Voor ons is het pas een succes als we overbodig worden en iedereen doet wat wij doen. Want dan kom je pas tot die 100 procent slaafvrije chocolade.’ Hij gaat zelfs nog een stap verder: “Met Tony’s willen we een beweging in gang zetten naar een economie waar het meer gaat over diversiteit, eerlijkheid en inclusiviteit. Daar is Tony’s een fractie van, maar wij durven ons als bedrijf daar wel over uit te spreken.” 

Meer weten? Bekijk het hele webinar terug waarin ook koploper Albron aan het woord komt en Maria van der Heijden van MVO Nederland die reflecteert op datgene dat wordt verteld.