Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Seepje
Seepje
09 november 2014

ASN Bank Wereldprijs: Van veilige tampons tot veilige zeep

De laatste acht finalisten voor de ASN Bank Wereldprijs 2014 zijn bekend. Zij strijden om de hoofdprijs van 10.000  euro. De selectie kent een grote variatie van wereldverbeteraars: van de makers van een veilige tampon tot de makers van veilige zeep.

De acht finalisten op een rij.

Categorie: Duurzame energie, natuur en milieu
SlimBreker
Koos Schenk wil met zijn project SlimBreker wereldwijd een ‘gamechanging’ technologie introduceren. Zijn techniek voor CO2-neutraal cement uit betonpuin maakt cementproductie klimaatneutraal én circulair. Bij dit SlimBreken van beton wordt alleen het cementsteen in betonpuin gebroken of gemalen, zonder het zand en grind te beschadigen. Ook gebruikt de SlimBreker minder dan 25 procent van de energie van een traditionele breker.

Dutch Solar Cycle
Het team achter Dutch Solar Cycle wil ‘s werelds eerste S-Bike realiseren. Een fiets met elektrische trapondersteuning waarvan de accu automatisch opgeladen wordt door middel van zonnecellen in de wielen. In samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven wordt het prototype ontwikkeld: de Dutch Solar Cycle

Categorie: Eerlijke handel, eerlijke mode en eerlijke voeding
Yoni
Het nieuwe bedrijf Yoni wil de wereld van tampons, maandverband en inlegkruisjes op zijn kop zetten. De initiatiefnemers geven vrouwen een biologisch katoenen optie die gezonder en milieuvriendelijker is. De producten bevatten geen plastic of andere synthetische stoffen, geen chloor en geen sporen van pesticiden. Daarnaast zijn ze biologisch afbreekbaar en dus beter voor het milieu.

Seepje
Stel je eens voor, een volledig natuurlijk wasmiddel dat je kleren heerlijk schoon maakt, zorgt voor natuurbehoud én ook nog eens de leef- en werkomstandigheden van arbeiders in Nepal verbeterd. De schillen van de vrucht van de Sapindus Mukorossi, ook wel wasnotenboom genoemd, staan aan de basis van het Nederlandse wasmiddel Seepje. Ook nog fairtrade.

Categorie: Kinderrechten, onderwijs en de strijd tegen kinderarbeid
IK circuLEER
IK circuLEER is het initiatief voor duurzame vernieuwing van het onderwijs. Het project vertaalt ervaringen vanuit het bedrijfsleven tot leersituaties voor het (beroeps)onderwijs. Aansluitend bij de belevingswereld van jongeren èn bij de exameneisen voor het (v)mbo. Het verbinden en doorgeven van duurzame kennis en middelen vanuit het bedrijfsleven en hoger onderwijs richting het beroepsonderwijs staat centraal in de werkwijze.

Light for the World
Beroepsonderwijs en stages voor kinderen met een handicap om hen betere kansen te geven. Stichting Light for the World wil een driejarig programma starten om tenminste 625 jongeren in Afrika met een handicap aan een baan te helpen. Hierin wordt nauw samengewerkt tussen lokale partnerorganisaties, opleidingsinstituten, bedrijven en de overheid.

Categorie: Veiligheid en sociale cohesie
FoodSharing
Iedereen heeft wel eens een potje augurken of flesje saus dat bijna over de datum is. De kans dat je het gaat gebruiken is vrij klein. Weggooien? Of delen met je buren? FoodSharing wil een community opzetten die het delen van voedsel stimuleert. De tijd is rijp voor de omslag naar een grote food sharing samenleving. Landelijk en lokaal tegelijk. Tegen verspilling, voor verbinding, is het motto van 

TorenTuin
Aan de voet van de roemruchte, oude Sint Maartenstoren van Zaltbommel schrijven mensen van allerlei pluimage opnieuw historie. Binnen anderhalf jaar is met vereende krachten een 1,5 hectare groot braakliggend terrein grenzend aan oude stadswallen en gracht omgetoverd tot een plek waar geploegd, gezaaid en geoogst wordt. Voor mensen in en buiten Zaltbommel is De TorenTuin een begrip geworden.

Prijsuitreiking
Op 13 november worden de winnaars bekendgemaakt. Behalve eeuwige roem ontvangen zij een bedrag van € 10.000.