Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
caravan, foto david van der mark
caravan, foto david van der mark
20 november 2015

E-Trailer eerste elektrische caravan

Elektrische auto’s hebben niet de kracht om een caravan de berg op te trekken. Met een E-trailer lukt dat makkelijk. De bedenkers van een inbouwbare elektrische aandrijving voor caravans werden de publieksfavoriet van de ASN Bank Wereldprijs 2015.

De techniek van het E-Trailer systeem komt van studenten van de Technische Universiteit Delft en is beproefd in de snelste zonneauto van het Nuon Solar Team. E-Trailer bestaat uit twee in de wielen ingebouwde elektromotoren, innovatieve lichtgewicht batterijen met lithium-ion technologie en een slim aansturingsysteem. E-Trailer weegt zelf maar 60 kg.

E-Trailer maakt de caravan elektrisch aangedreven en lost een aantal problemen van het rijden met een caravan op. Het beperkte trekvermogen van de moderne energiezuinige en elektrische auto is bijvoorbeeld geen probleem meer. E-Trailer maakt gebruik van ingebouwde elektromotoren en batterijen die voldoende sterk zijn om de hoogste bergen van Europa te bedwingen. Bij het omhoog rijden assisteert E-Trailer de auto met extra vermogen, bij het omlaag rijden worden de batterijen opgeladen. Daarnaast stabiliseert het systeem de caravan zodat scharen onmogelijk wordt, een probleempje dat menig caravaneigenaar een doodschrik heeft bezorgd. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming wordt het manoeuvreren eenvoudig omdat gebruik gemaakt wordt van het vermogen van de E-Trailer.

De ASN Bank Wereldprijs 2015 kende naast deze publieksprijs in totaal vijf winnaars.

Thema: Zorg en Welzijn
Legbank
Brengt comfortabele prothesekokers naar kwetsbare mensen die een onderbeen missen in een laag-inkomensland. Met een nieuwe techniek zorgen ze ervoor dat het maken van protheses eenvoudiger én betaalbaarder wordt.

Thema: Veiligheid en Sociale Cohesie
Tra-Digitale Hybride
Een bouwsysteem dat nieuwe technologie gebruikt om veilige woningen te realiseren in sloppenwijken die door de bewoners zelf worden gemaakt.

Thema: Eerlijke handel, mode en voeding
Spireaux
kweekt verse spirulina in innovatieve photo-bioreactoren. Spirulina is een supergezonde en duurzame voedingsbron.

Thema: Kinderrechten en Onderwijs
In the loop
Spel waarmee het leuk en spannend wordt om onze complexe ecosystemen te begrijpen en creëert zo aandacht voor het belang van een circulaire economie.

Thema: Duurzame energie, natuur en milieu
Sustainer Homes
Recyclet zeecontainers tot ’s werelds eerste volledig zelfvoorzienende, duurzame en mobiele containerwoningen. De containers hebben geen aansluiting nodig en zijn daarom makkelijk verplaatsbaar.

De winnaars krijgen een bedrag variërend van 5.000 tot 10.000 euro en begeleiding om hun project succesvol door te ontwikkelen.

Volgens juryvoorzitter Ynzo van Zanten laten de deelnemers van de Wereldprijs 2015 zien dat elk maatschappelijk probleem is op te lossen. “Dit jaar was er een enorm breed veld aan aansprekende inzendingen. Het hoge niveau laat zien dat er in Nederland een groeiende onderstroom is van ideeën met impact. Door anders te kijken naar problemen in onze omgeving dragen de deelnemers bij aan een samenleving die voor iedereen een beetje beter wordt.”

De website van de E-Trailer