Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Arie Koornneef en Joyce van der Est, foto Anne Hamers
Arie Koornneef en Joyce van der Est, foto Anne Hamers
27 maart 2018

ASN Bank: nieuwe klanten in meerderheid jong

ASN Bank groeide in 2017 netto met ruim 22 duizend nieuwe klanten, waaronder een toenemend aantal jongeren. Meer dan 13 duizend nieuwe particuliere klanten jonger dan 35 jaar openden een rekening. Daarmee groeide deze leeftijdscategorie bovengemiddeld, met 7,1 procent. ASN Bank stond bij de jaarwisseling op 668.389 klanten en is daarmee op weg naar de 1 miljoen in 2025, het streven waarover de directie in een P+ Special dieper op inging.

Procentueel zorgde het product ASN Betalen Zelfstandigen voor de grootste groei in 2017. Het aantal rekeningen voor kleine zelfstandigen verdubbelde bijna, met een toename van ruim 88 procent. De grootste groei in aantallen is opnieuw te vinden bij de ASN Bankrekening - de algemene betaalrekening van ASN Bank - met bijna 13 duizend nieuw geopende rekeningen.

In september 2017 introduceerde ASN Bank de ASN Studentenrekening, een kosteloze rekening voor studenten tussen 17 en 26 jaar. In vier maanden tijd zijn bijna negenhonderd  studentenrekeningen geopend, wat deels de toename van het aantal millennials verklaart.

ASN Bank zag het totale saldo op de betaal- en spaarrekeningen stijgen met 310 miljoen tot ruim 11 miljard euro (+2,9 procent). Ook blijkt uit de resultaten dat de bank haar doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn voor 78,9% heeft behaald. ASN Bank levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de klimaatdoelstelling van de Volksbank, waar zij onderdeel van is.  Begin 2018 scherpte ASN Bank haar doelstelling aan naar klimaatpositief in 2030.

Dat vereist een aanvullende strategie. Voor de klimaatneutraaldoelstelling berekent de bank nu de veroorzaakte CO2 uitstoot versus de vermeden emissies - door bijvoorbeeld opwekking van duurzame energie. Om het doel ‘klimaatpositief’ te realiseren gaat ASN Bank projecten financieren die daadwerkelijk CO2 uit de lucht halen, zoals duurzame bosbouw, carbon beheer in veengebieden en innovatieve projecten voor opslag van CO2. Hiermee kan ASN Bank ook een grotere bijdrage leveren aan de klimaatneutraaldoelstelling van de Volksbank.

Arie Koornneef, directievoorzitter van ASN Bank, is tevreden met de resultaten van afgelopen jaar. Koornneef: “Onze cijfers laten zien dat steeds meer Nederlanders, en in toenemende mate millennials, zich bewust zijn van de invloed die zij met hun geld hebben op mens, dier en natuur. Zij maken al bewuste keuzes in het dagelijks leven door te letten op hoeveel vlees ze eten, hun autogebruik en de keuze voor groene energie. Je aansluiten bij een bank die kritisch beoordeelt waar jouw geld in wordt geïnvesteerd is dan een logische keuze. Bankieren bij ASN Bank past in een duurzame lifestyle.”

Lees meer over de resultaten op de website ASN Bank

Download P+ Special over plannen nieuwe directie ASN Bank

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier