Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Circuit Zandvoort
Circuit Zandvoort
03 september 2021

Studenten Avans willen CO2-uitstoot Grand Prix berekenen

Studenten Finance van Avans Hogeschool willen graag de CO2-uitstoot van het circuit Zandvoort uitrekenen, om zo de schade na de Grand Prix formule 1 race te bepalen. Dat biedt lector Marleen Janssen Groesbeek aan, die afstuderende studenten begeleidt in het berekenen van de CO2-footprint van bedrijven, maar ook hoe circulariteit in de jaarverslaggeving kan worden opgenomen.

Janssen Groesbeek zegt dat de organisatie in Zandvoort een morele plicht heeft om zich aan te sluiten bij wat bedrijven en steeds meer burgers doen: hun uitstoot compenseren. “Zeker nu uit onderzoek blijkt dat er onder de Nederlandse bevolking een grote weerstand is tegen de Grand Prix, kan de organisatie zich niet aan deze maatschappelijke plicht onttrekken,” stelt de lector Sustainable Finance and Accounting.

Bij de rekensom zal zeker niet alleen naar de uitstoot van de bolides worden gekeken, die volgens de internationale formule 1-organisatie FIA maar voor een klein deel verantwoordelijk is voor het totaal. Het hele circus eromheen, met aanvoer- en afvoer van vrachtwagens en personenwagens, zou voor veel meer uitstoot in de atmosfeer zorgen dan de racewagens zelf. 

Janssen Groesbeek daarover: “Ik ben heel benieuwd naar die verhoudingen. We kunnen ter vergelijking ook kijken hoe grote festivals en andere evenementen in Nederland hun CO2 hebben uitgerekend en hebben gecompenseerd. Zandvoort moet zich bij deze maatschappelijke ontwikkeling aansluiten. Anders zal de weerstand tegen het evenement alleen maar toenemen.”

Direct na de race dit weekend krijgt Bernhard van Oranje als mede-eigenaar van het circuit (sinds 2016) het aanbod van AVANS Hogeschool toegestuurd om studenten accountancy de footprint van het spektakel uit te laten rekenen. Dat kan het beste achteraf gebeuren.

P+ publiceerde eerder een Special over toekomstige accountants van AVANS die de CO2-uitstoot van bedrijven in de voedingsindustrie uitrekenden. Download van deze P+ Special.

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier