Elke week Deense topkok aan huis
Niet minder dan 40.000 Denen ontvangen elke week een topkok aan huis. Zijn recept zit in het biopakket van Aarstiderne. Het bedrijf biedt zelfs vismaaltijden aan.
Aarstidernede is de eerste deelname van het nieuwe Triodos Organic Growth Fund.
Fondsmanager Riëlle Hollander verheugt zich op het bezoek aan Denemarken, inclusief proeverij van de recepten. In Nederland bestaan zulke pakketten ook al vele jaren, maar de Denen hebben de distributie geperfectioneerd. “Het is best een ingewikkelde operatie, elke week voor zoveel mensen een mooi en verrassend pakket met biologische producten samen te stellen. Sommige mensen wonen alleen, maar er zijn natuurlijk ook stellen of gezinnen met meerdere personen. Toch leveren ze bij elk pakket elke week een verrassend recept, van een beroemde Deense kok.”
En juist de Deense gastronomie is de laatste jaren wereldwijd in de aandacht komen te staan. Noma, het tot allerbeste restaurant ter wereld gekozen restaurant, is in Kopenhagen te vinden. De stad staat vol met bijzondere eetgelegenheden, waarvan vele van grote klasse.
Triodos is dit weekend ook om een andere reden in Denemarken. Aarstiderne –wat staat voor Jaargetijden- is de eerste participatie van het Triodos Organic Growth Fund. Het is volgens managing director Marilou van Golstein Brouwers wereldwijd een uniek private equity fonds, eigenlijk zelfs een ‘slow fund’. Bedrijven krijgen de kans in eigen tempo te groeien. Dat staat lijnrecht in tegenspraak met het snelle geld verdienen dat de meeste equity fondsmanagers verlangen, wanneer er risicokapitaal aan ondernemingen wordt verstrekt.
Van Golstein Brouwers: “Het fonds start met EUR 25.3 miljoen, kapitaal van private en institutionele impact investeerders, waaronder verzekeraar Achmea. Triodos Organic Growth Fund zal op termijn doorgroeien naar een fondsvermogen van EUR 150 miljoen. We kennen Aastiderne al wat langer, we hebben zelfs eerder in de onderneming geparticipeerd. Toen dat tijdelijke fonds stopte heeft de oprichter Thomas Harttung de aandelen teruggekocht. Die zijn nu weer bij ons. We houden toezicht met een zetel in het bestuur, als commissaris. Het management is er blij mee. Zij krijgen de kans hun blik op de verre toekomst te richten.” Aarstiderne biedt inmiddels werk aan 120 medewerkers.
Triodos Organic Growth Fund zal een gespreide investeringsportefeuille opbouwen met een focus op biologische voeding, duurzame kleding en textiel en persoonlijke verzorging. Door koplopers in de duurzame consumentenmarkt te ondersteunen met kapitaal wil de bank een bijdrage leveren aan de belangrijke transitie naar een duurzame economie.
Dat geldt dus ook voor de verdere ontwikkeling van Aarstiderne, dat de oversteek naar Zweden inmiddels al heeft gemaakt. Ook hier zijn al 5000 klanten. Ook zij kijken er niet van op als er ook vis in hun maaltijdpakket zit.
Op internet wordt ook voor niet-Deens sprekende lekkerbekken duidelijk hoe sophisticated de maaltijdpakketten zijn opgezet. Het bedrijf biedt een enorme keuze aan fruit, groenten, vlees en dus ook vis. In Nederland moet je vaak maar afwachten wat er in het pakket zit. Dat kan een plezierige verrassing zijn, maar ook lastig, als er eens visite komt en de wensen wat specifieker zijn.
In het volgende nummer van P+ veel meer over het slow fund van Triodos, dat bewijst dat de biologische sector sinds 2000 zo goed is gegroeid, dat het inmiddels zelfs voor de grootste vermogensbeheerders een interessante participatie biedt. De minimum-inleg in het fonds zal voor de meeste particulieren te hoog zijn, zelfs voor vermogenden: 250.000 euro.
Website Aarstiderne
Website Triodos Organic Growth Fund