Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Cover Systeemnummer
Cover Systeemnummer
03 november 2019

Abonneer nu en ontvang het P+ Systeemnummer

In de duurzaamheidswereld dringt het besef door: al die jaren van inspanningen leveren niet de gewenste resultaten op. We leven nog steeds niet in evenwicht met wat de planeet ons kan bieden. Het economische systeem zelf zit in de weg. Het systeem is zo groot en zo immens, dat er jarenlang niet over gesproken werd. Het was de olifant in de kamer. Dat is aan het veranderen. Hoe wijs je het dier de weg naar buiten?

Systemen. Het is het ‘buzzword’ in duurzaamheidsland – en daarbuiten. In 100 pagina’s presenteert P+ een caleidoscoop aan artikelen, die inzicht geven in de vraag: waar hebben we het over wanneer we het over systemen hebben? Het nummer wordt begin december verzonden.

Het is een kip-of-het-ei probleem. Wat moet er eerst veranderen? Het systeem of de ondernemerspraktijk? Wat hebben duurzame businessmodellen voor zin wanneer het economisch systeem zoveel barrières opwerpt dat alle energie bij voorbaat verspild is? De researchers van het onderzoeksprogramma van NWO en het Groene Brein naar circulaire businessmodellen stootten telkens weer op een keiharde granieten rots onder een mooi groen laagje duurzaam ondernemen. Maar wie niet begint, ontdekt niet waar de weerstand zit, stelt Maria van der Heijden van het ondernemersnetwerk MVO Nederland.

Wie de toekomst wil verkennen, moet het verleden kennen. Nadenken over een nieuwe markteconomie begint bij de vraag: hoe is Nederland eigenlijk zo’n grote handelsnatie geworden? Wat blijkt? De handelsnatie werd in de Gouden Eeuw opgebouwd met ‘vrouwelijke’ eigenschappen als soepelheid, geduld en dienstbaarheid. In het buitenland werden de Hollandse kooplieden bespot vanwege deze feminiene eigenschappen en de rol van vrouwen in de handel. Het bracht ons land wel economische voorspoed. Maar nu is het tijd voor het meten van andere zaken dan financieel gewin.

Abonneer nu op P+

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier