Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Afvalcoach Alex Roggeveld
Afvalcoach Alex Roggeveld
17 september 2017

Succes plasticketen begint bij afvalcoach

Zonder medewerking van alle inwoners lukt het niet; van plastic een grondstof maken die steeds weer opnieuw gebruikt kan worden. HVC zet daarom een team van ‘afvalcoaches’ in, dat huis aan huis aanbelt. Een van deze coaches is Alex Roggeveld. Wat doet hij precies?

P+ volgde Roggeveld op een inspectieronde in Opmeer in Noord-Holland. Hij vertelde over zijn belangrijke rol in de nieuwe plasticketen. Voor de fotograaf poseert hij schaterend als de nieuwe ‘Plastic Hero’, handen in de zij. “Die foto wil ik op het bureaublad van mijn computer.” 

Hij kan de grappen wel waarderen, wanneer hij aanbelt en zich voorstelt als afvalcoach. “Ben ik zo dik dan, vragen ze aan me”, vertelt Alex Roggeveld (1969).

De joviale Roggeveld ziet liever een lach dan dat er gedoe is. Maar dat is eigenlijk nooit het geval, wanneer hij voor de deur staat en meldt dat hij graag iets over de nieuwe oranje rolcontainers wil vertellen. “Dat wordt gewaardeerd. De mensen zitten vol met vragen. Soms begint het met: wat kost dat allemaal wel niet? Moet ik dat allemaal betalen? Maar dan kan ik uitleggen dat de nieuwe manier van inzamelen juist kostenbesparend werkt. Dat het anders duurder zal worden, als we niets doen.”

Willen mensen niet weten wat er wel of in de nieuwe rolcontainers gegooid mag worden? Zeker wel, beaamd de afvalcoach: “Geen harde plastics dus, zoals van kinderspeelgoed. Geen harde PVC. Geen dekzeilen. Geen landbouwfolie, dat is bedrijfsafval. Geen piepschuim. Geen schoenen. Geen chipszakken… Daar willen de mensen dan meer van weten. Leg ik uit dat het geen plastic, maar bedrukte folie is, dat we niet kunnen verwerken. Dat dit wel in de nieuwe restcontainer kan, die we ook in de wijk plaatsen. En dat ze zullen opkijken hoe weinig afval er overblijft wanneer je plastic, blik en drinkpakken in de nieuwe rolcontainer gooit.”

Lees meer over de afvalcoach in de P+ Special ‘Plasticketen in opbouw’.

Downloads

Meer info download je hier:

Lees het volledige kader over de afvalcoaches (2456 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier