Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
al gore
al gore
17 februari 2012

Al Gore noemt Paul Polman voorbeeld-CEO

Al Gore heeft Paul Polman van Unilever als voorbeeld genoemd van een CEO die afstapte van kwartaalverslaggeving, om zo meer ruimte te krijgen voor duurzaam lange termijndenken.

"We applaud the few CEOs who, despite criticism, have decided to stop giving earnings guidance and have talked openly about what investors should expect from the management time-horizon."

Al Gore schreef dit in een White Paper, waarin hij alle ondernemingen voorstelt het voorbeeld van Unilever te volgen. Gore noemt dit een ‘hervormingsvoorstel’. Het korte termijndenken door de kwartaalcijfers "encourages some investors to overemphasise the significance of these measures at the expense of the longer term, more meaningful measure of sustainable value creation."

Polman is overigens niet meer de enige CEO die afstapte van het jachterige korte termijndenken. Vorige maand werd zijn voorbeeld gevolgd door Anders Dahlvig, oud-CEO van Ikea en nu de baas bij Kingfisher. Hij zei ter toelichting op dit besluit dat de kwartaalcijfers als ‘een molensteen’ om zijn nek hingen: “If Kingfisher were freed from that, they would be able to spend more time in the boardroom looking at long-term issues and build a sustainable business with a good reputation."

Gore stelt voor de nu nog kleine groep van CEO's die geen kwartaalbericht meer uitgeven bij elkaar te brengen, om collega-bestuursvoorzitters hun ervaringen door te geven. 

Gore blijkt ook een voorstander van het samenvoegen van het duurzaamheidsverslag in het reguliere financiële jaarverslag. En dan niet vrijwillig, maar verplicht.

Ook stelt hij ook voor om de bonussen op senior-managementniveau te koppelen aan duurzame lange termijndoelstellingen, waarin zowel milieu- als sociale indicatoren zijn opgenomen.

Tenslotte vind Gore dat ook aandeelhouders de blik moeten verruimen en niet langer naar hun tenen kijken, maar naar de horizon. Investeerders zullen hun waardepapieren voor langere termijn vasthouden, wanneer er ‘loyalty driven securities’ aan worden gekoppeld. Dit zijn financiële instrumenten die alleen een beloning bieden wanneer aandeelhouders enkele jaren lang trouw blijven. Ook dit zal volgens Gore tot effect hebben dat investeerders meer naar de lange termijnperspectieven van een onderneming zullen kijken, voordat zij hier hun geld in steken.

Gore schreef deze aanbevelingen samen met David Blood, zijn compaan bij Generation Investment Management. Het tweetal is verantwoordelijk voor miljoenen dollars aan duurzame investeringen, al sinds 2004.

Hier de link naar het White Paper van Gore en Blood.

 

Downloads

Meer info download je hier:

PDF White Paper Al Gore (594 kb)