Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Roel van Raak DRIFT
Roel van Raak DRIFT
23 oktober 2024

Alle ruimte voor circulaire creatieve industrie Amsterdam

Bij beslissingen over het gebruik van ruimte moet Noord-Holland voorrang geven aan de creatieve industrie in Amsterdam. Vrijvallende terreinen zoals die voor kolenopslag of de benzinehaven kunnen benut worden voor de ontwikkeling van een circulaire industrie.

In de P+ Special ‘Provincies en circulaire industrie’ wordt onderzocht hoe een provincie eraan kan bijdragen om de industrie circulair te maken. De P+ Special is gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland en wetenschappers van Het Groene Brein

Van deze wetenschappers komt het advies aan de provincie om in beslissingen over de ruimtelijke ordening voorrang te geven aan de sterke creatieve industrie, waar ook voor de toekomst een belangrijke economische verwachting van uitgaat.  


"Geen reden voor keuzestress"

In de P+ Special komt ‘Groene Breiner’ dr.ir. Roel van Raak aan het woord. Hij is zakelijk directeur van Drift, specialisten in transitiekunde, verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij adviseert provincies om zich bij het circulair maken van grondstoffenstromen door industriële bedrijven niet te laten leiden door keuzestress. “Hoe maak je transities op radicale schaal mogelijk? Niet door alles over de hele linie een klein beetje proberen te doen. Je hebt ook nog de keuze om een sector actief af te bouwen of niet langer actief te ondersteunen.” 

Van Raak: Zo’n aanpak maakt de weg vrij om vrijvallende percelen te benutten voor sectoren die toekomst hebben, of in het kader van duurzaamheid in de toekomst noodzakelijk zijn. Van Raak adviseert: “Probeer op sommige punten te concentreren. En het antwoord begint met de vraag: waarvoor gebruiken we eigenlijk de beschikbare ruimte?"

 
"Amsterdam echte ontwikkelmarkt"

"Rond Amsterdam vind je de duurste stukken grond van Nederland. Is de opslag van kolen nou het beste gebruik van die ruimte, afgezien van het afbouwen van de fossiele industrie, waar de haven van Amsterdam trouwens al aan is begonnen. Het is gewoon ook een economische vraag. Als we zo weinig ruimte en arbeid hebben, dan moet je wel heel selectief zijn in wat je gaat doen. Als je dan twijfels hebt aan de houdbaarheid van een sector, moet je die kant niet opgaan. Kijk liever naar de toekomstige potentie. Amsterdam telt ook een forse creatieve industrie…”

Volgens Van Raak is juist de creatieve sector kansrijk. “Niet alleen vanwege de creatieven zelf, maar ook omdat Amsterdam een omgeving biedt waar heel erg veel kan. Juist in zo’n startup-fase waarin je producten en productcyclussen moet uitproberen. Producten die je een tweede leven geeft. Dat zou natuurlijk geweldig zijn als je dat in Amsterdam eerst op kleine schaal kan ontwikkelen. Ik denk dat je daar echt een ontwikkelmarkt hebt voor dat soort producten. Als je zegt: ik maak er eerst eens 1.000 of 10.000. Die wil ik in een markt kunnen afzetten, waar ik snel zie wat ermee gebeurt. Hoe gebruiken mensen het? Zo kan ik dat bij de inzameling goed volgen. Amsterdam is dan beter geschikt als Amersfoort of Apeldoorn, plekken die het meest gemiddeld qua bevolking zijn. Amsterdam is een stad waar de bevolking eerder dingen uit durft te proberen als circulaire diensten, waar je eerst nog aan moet wennen.”


"Goed in data-analyses"

Een ander lid van Het Groene Brein ondersteunt dit voorstel. Lector dr. ir. Gijsbert Korevaar van de Hogeschool Rotterdam en universitair docent aan TU Delft vindt het een prachtige kans voor de provincie Noord-Holland. “Omdat er in Amsterdam nog zoveel meer zit dan de creatieven alleen. Er zit daar kennis in het onderwijs, hogescholen en universiteiten, bij bedrijven. Technisch en beleidsmatig, hoe productenstromen gesloten kunnen worden. Wie zo’n keten kan beheren. In Noord-Holland vind je mensen die goed data-analyses kunnen maken. Dat is belangrijk, ook om tot kostenbesparingen te komen. Hoe de netto-prijsstelling van circulaire producten anders kan, misschien beter. In het Amsterdamse zitten heel veel consultancies, die bedrijven kunnen helpen bij het realiseren van circulaire producten en diensten. Al die kennis omzetten in een kennissysteem. Daar is Amsterdam heel goed in.”

Verder lezen en download P+ Special ‘Provincies en circulaire industrie’.

Tekst Jan Bom