Alleen duurzaamste ASN-fondsen beperken verlies
Ook alle duurzame beleggingsfondsen en trackers zijn door de krankzinnigheid van president Trump dit jaar diep in de rode cijfers gedoken, met verliezen oplopend tot -17 en zelfs -18 procent.
Alleen twee kleine duurzame beleggingsfondsen van de ASN Bank weten te ontkomen aan de heftige reactie op de handelsoorlog. Het ASN Biodiversiteitsfonds staat volgens Morningstar op 9 april slechts op 0,14 procent verlies. Het ASN Groenprojectenfonds duikt ook niet veel dieper: -0,23 procent. Het laatste fonds is gekoppeld aan een vaste beleggingsperiode waarin belegd wordt in bijvoorbeeld duurzame energieprojecten.
Hierbij een overzicht van het verlies van enkele toonaangevende duurzame beleggingsfondsen tot nu toe.
ASN Duurzaam Aandelenfonds: -15,11%
ASN Duurzaam Small & Midkap: -11,14%
ASN Milieu & Waterfonds: -16,52%
Cardano ESG fonds: -16,94%
GS Duurzaam Aandelenfonds: -18,22%
iShares MSCI Worlds SRI: -14,75%
Kempen Sustainable Eur: -14,86%
Robeco Global Sustainability: -17,00%
Triodos Global: -13,03%
UBS SRI: -2,98%
Vanguard ESG: -17,71%
Zijn er dan geen enkele winnaars meer op de beurs? Dat is ook weer niet zo. De Amerikaanse belegger Vanguard, geliefd bij beleggers vanwege de uiterst lage managementkosten, telt nog steeds 10 fondsen die over heel 2025 op winst staan, ook al is het niet veel.
Het zijn op een na fondsen die beleggen in ‘bonds’, oftewel obligaties. En helaas staat de hoogste score van dit jaar tot nu toe op een organisatie die ervoor verantwoordelijk is dat de afgelopen weken voor vele miljarden aan dollars en euro’s en andere valuta in het niets zijn opgelost: de Amerikaanse overheid van president Trump, de aanstichter van de verliezen.
Bonds United States Government USD: +2,85%
Equity Germany: +1,95%
Bonds World Corporate USD 1-3 year: +1,37%
Bonds World Aggregate USD: +1,30%
Het is een opmerkelijk cijfer. Maar... ook bij de Amerikaanse staatsobligaties zette de daling in. De afgelopen maand met 0,36 procent. Juist de dreiging van de eveneens instorten van de Amerikaanse staatspapieren zou Trump op deze dag, 9 april, ertoe gebracht hebben zijn aangekondigde tariefoorlog met 90 dagen 'uit te stellen'. De New Yorker omschreef het zo: "But the reality seems to be that Trump caved in the face of alarming disruptions in the huge market for U.S. Treasury bonds, which the American government uses to finance itself."
De uitleg van de New Yorker, een tijdschrift dat befaamd is vanwege het goed checken van feiten: "Big sudden rise in bond yields equates to a big sudden fall in bond prices—which can be a sign that some financial institutions are in distress and being forced to sell at any price. On Tuesday, reports emerged that the source of this trouble might be the “basis trade,” a process in which hedge funds borrow gobs of money to profit on the tiny differences in price between Treasuries and derivative securities, contracts designed to replicate the performance of these same Treasuries. When bond prices move unexpectedly, basis traders can face big losses and be subjected to margin calls, forcing them to raise cash by selling some of their portfolio. And that selloff, in turn, forces prices even lower."
Tekst Jan Bom