Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Bomen door Paul Smith
Bomen door Paul Smith
20 november 2022

Alles, maar dan ook alles over bomen

Het boek ‘Bomen’ is overweldigend compleet. Zo volledig zelfs dat dat vervelende duiveltje op je linkerschouder dat je influistert dat auteur Paul Smith vast wel íets vergeten moet zijn, teleurgesteld moet afdruipen.

De presentatietekst belooft heel veel. Het boek ‘Bomen presenteert helder en op een allesomvattende manier het belang van bomen voor de mensheid, de gezondheid van de aarde en voor onze toekomst. Met adembenemende fotografie, schitterende illustraties (+ 450) en verhelderende infographics beschrijft expert Paul Smith alle facetten van bomen: van zaden en vormen tot fruit, bloemen en bladeren, van ingewikkelde bast- en bladpatronen tot de structuur van wortels en takken. Ook wordt de cruciale relatie tussen bomen, dieren en de mensheid toegelicht.’

De auteur werkt al meer dan 25 jaar in de natuurbescherming en is vanaf 2016 secretaris-generaal bij Botanical Gardens Conservation International. Hij schreef in 2021 mee aan het rapport State of the World's Trees voor het IUCN World Conservation Congress. 

Nu weten we zelf ook het een en ander over bomen, dus we nemen een paar steekproeven.

Vinden wij in zijn gewichtige boek uitleg over de ‘Het verborgen leven van bomen’, waar de Duitse boswachter Peter Wohlleben de wereld mee verbaasde? Jawel, ook Smith besteedt aandacht aan de wijze waarop bomen in symbiose leven met hun omgeving. Dertig pagina’s maar liefst,

Besteedt hij aandacht aan hout in de kunst, de blinde vlek in de kunstwereld? Dat doet Smith beter dan de meeste curatoren van musea en hun naslagwerken. Hij toont onder andere een bijzondere hangmat van wilgentakken. Door het hele boek heen zijn kunstuitingen te zien, en uiteraard schitterend houten meubilair en houten huizen. Het beroemdste schilderij van Canada, The Jack Pine van Tom Thomson, staat er ook in. Net als Middeleeuws houtsnijwerk van de heilige maagd met kind uit circa 1175-1200.

Pakt Smith de urgentie mee om bomen op grote schaal in te zetten als CO2-vreters? Ook dat gebied bestrijkt hij, in een hoofdstuk over ecosysteemdiensten.

Bedreigde boomsoorten? Smith somt ze op en laat de plekken zien waar er nog meer enkele of zelfs maar een enkel exemplaar van staat, zoals de Croton leptantyhus op een eiland in Papoea-Nieuw-Guinea.

De noodzaak om oude stadsbomen te behouden, omdat 1 oude boom meer gezondheid oplevert dan tien jonge boompjes? Dat is eigenlijk het enige feitje dat we niet terug kunnen vinden. Maar het is ook wat gemeen om dit op te voeren. Dit is zeer recent onderzoek onder meer dan 6000 bomen van de Universiteit Leuven. Pas dit jaar werd het gepubliceerd, met de conclusie dat oude bomen ‘onvervangbaar’ zijn.

Maar de oudste bomen ter wereld zijn weer wel in dit o zo complete bomenboek te vinden: waaronder een foto van de ‘Methuselah’, de den die inmiddels 4.850 jaar lang de ontwikkelingen op deze planeet doorstaat en twee keer zo oud is als het Christendom - of andere religies.