Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Alliander Duiven
Alliander Duiven
13 november 2015

Na renovatie levert gebouw Alliander stroom

Een verzameling van zes oude kleurloze bedrijfsgebouwen van Alliander heeft het allerhoogste duurzaamheidskenmerk BREEAM gekregen. De locatie Duiven/Arnhem levert na renovatie zelfs energie op.

Het is de eerste keer dat na een renovatie het hoogst mogelijke BREEAM Outstanding ontwerp duurzaamheidscertificaat is toegekend.  Door gebruik te maken van open werkplekken passen er bovendien geen 600, maar zelfs 1500 mensen in de overkoepelde panden.

Het gebouw is energiepositief: het wekt meer energie op dan het zelf nodig heeft. Dat kan door een slimme klimaatbeheersing, warmte- en koudeopslag, een met zonnepanelen overdekt parkeerterrein en twee windmolens op het terrein. Er zijn 32 laadpunten voor elektrische auto’s en 50 oplaadpunten voor elektrische fietsen en scooters op het terrein.

Het project is uitgevoerd door een consortium van VolkerWessels Vastgoed en RAU Architecten.

Een belangrijk uitgangspunt voor de renovatie is circulariteit. Zo is 80 procent van de aanwezige materialen hergebruikt. Daar zijn legio voorbeelden van. Zo is het slooppuin verwerkt in nieuw beton en terreinverharding. De wc-potten en wasbakken zijn schoongemaakt en opnieuw geïnstalleerd. Gebruikte werkkleding van monteurs kreeg een tweede leven als geluidsisolatie van het gebouw. En pallethout is letterlijk voor de verbrandingsoven weggehaald om als gevelbekleding te dienen. De stoelen in het restaurant warden gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Het plafond van afvalhout. De lamphouders zijn gemaakt van isolatoren van hoogspanningsmasten.

Zoals Rau dat graag heeft met Turntoo zijn de grondstoffen geregistreerd in een ‘grondstofpaspoort’. Daardoor is het mogelijk, dat als het pand - of delen ervan - in de toekomst overbodig worden, het netjes gedemonteerd kan worden en de materialen elders hergebruikt kunnen worden.

Op de vernieuwde kantoorvloeren wordt gewerkt volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Overal kan gewerkt worden; er is wifi in het hele gebouw én buiten op het terrein. Inclusief het restaurant zijn er zelfs meer dan 2.000 stoelen beschikbaar.

Anders dan gebruikelijk bij de bouw van een kantorencomplex werd in de aanbesteding niet gevraagd naar een huisvesting met een specifiek omschreven aantal werk- en flexplekken, maar werd aan partijen gevraagd een totaalconcept voor een ultraduurzame huisvesting te bedenken, inclusief het onderhoud voor de komende vijftien jaar.

Ook is vanaf het begin de omgeving op het bedrijventerrein betrokken bij het proces. Dat heeft geleid tot een ‘Groene Alliantie’ met de omliggende bedrijven en overheden om het bedrijventerrein te verduurzamen. Zo hebben meer bedrijven zonnepanelen geplaatst, is de bereikbaarheid met openbaar vervoer, fiets en auto verbeterd en kunnen bedrijven gebruik maken van elkaars parkeerruimte.

Medewerkers van Alliander hebben meegedacht over de inrichting van het pand. Van hen kwam onder meer het idee voor het hergebruik van werkkleding als isolatiemateriaal.

Alliander is een netwerkbedrijf in de energiesector en bestaat uit de ondernemingen Liander, Endinet en Liandon. Bij Alliander werken circa 7.000 medewerkers. De netbeheerders Liander en Endinet distribueren elektriciteit naar 3,1 miljoen klanten en gas naar 2,6 miljoen klanten in ruim een derde van Nederland.

15 Weetjes over dit gerenoveerde pand van Alliander
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier