Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 september 2020

Alliander bedrijf met meeste impact

Het nutsbedrijf Alliander heeft dit jaar van alle bedrijven in Nederland de meeste impact. Dat blijkt uit Managent Scope Corporate Index , die onder leiding staat van Karen Maas, wetenschappelijk directeur van Impact Centre Erasmus (ICE) en hoogleraar accounting & sustainability.

Alliander behoort volgens Maas tot de groep frontrunners, die zich duidelijk begint af te tekenen . Deze koplopers zien het sturen op impact als essentieel onderdeel, en soms zelfs bestaansrecht, van de eigen onderneming.

Alliander, actief in west-, noord- en delen van oost-Nederland, beheert een netwerk waarmee bijna 6 miljoen klanten van energie worden voorzien. Het bedrijf heeft vol ingezet op een modernisering van de netwerken. Door digitalisering en technologische vooruitgang, loopt het bedrijf voorop in de energietransitie. Door daarnaast ook eens professioneel de eigen organisatie te besturen, en de relaties met de buitenwereld goed te onderhouden, kwam Alliander nadrukkelijk bovendrijven.

CEO Maarten Otto reageerde in een interview in Management Scope op de eerste plek in de lijst: “Maatschappelijke impact is voor ons het effect van ons handelen op actoren en factoren in onze omgeving. Dat klinkt een beetje theoretisch. Daarom zeg ik zelf altijd gewoon: je moet verder kijken dan je eigen stoeptegel. En dan niet alleen naar de volgende tegel, maar zo ver als je blik reikt: naar elk beoogd en niet-beoogd gevolg van ons werk.”

DSM eindigde op plaats 2, ASR Nederland op 3 en ABN Amro Group op 4. Opmerkelijk: Alliander stond vorig jaar nog op 10. De winnaar van vorig jaar, ASML Holding, zakte ver terug naar plaats 17. Ook Philips zakte flink, van plaats 7 naar 18. In de lijst komen geen MKB-ondernemingen voor.

Voor de volledige lijst en verantwoording van de rekenmethode, zie Management Scope