Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Houten woningen in Amsterdam-Zuidoost
Houten woningen in Amsterdam-Zuidoost
28 februari 2022

Amsterdam-Zuidoost zet houten wijk neer

Als eerste Nederlandse gemeente gaat Amsterdam op grote schaal aan de slag met houtbouw. In het Nelson Mandelapark in het stadsdeel Zuidoost komen 700 houten woningen te staan, een complete woonwijk. Ook in een aangrenzende buurt worden nu al houten woningen verkocht, in het Switi-project.

Amsterdam geeft met dit plan uitvoering aan het eerder afgesloten houtconvenant. Na alle voorbereidingen moet in 2025 een start worden gemaakt met de bouw. Een jaar later moeten de eerste woningen worden opgeleverd. 

De Mandelabuurt moet uit tien bouwblokken komen te bestaan. Naast woningen komen er ook een basisschool en een aantal maatschappelijke en commerciële voorzieningen. Er komen ongeveer 2100 mensen te wonen, verwacht de gemeente. 

Het is vooral de omvang van dit project dat opvalt. Aan de Amstel werden eerder appartementen opgeleverd in de 73 meter hoge houten woontoren Haut, maar dit gebouw is voor de zekerheid gebouwd met een combinatie van hout, beton en staal.

In de Green Deal Houtbouw werd afgesproken dat in 2025 houtbouw 20 procent van alle nieuwbouw uitmaakt. Hout als bouwmateriaal is niet alleen duurzaam, het zorgt ook voor een versnelling van de bouw, omdat de onderdelen van de woning vooraf kunnen worden geproduceerd. Op de bouwplaats vindt alleen nog de montage plaats.

De hoogste houten woning in het Mandelapark zal een flat van 21 meter zijn, de meeste andere huizen gemiddeld 12 meter. De verdeling van de woningen is 40 procent sociale huur, 40 procent middensegment, verdeeld over koop en huur, en 20 procent vrije sector.