Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Andy van den Dobbelsteen
Andy van den Dobbelsteen
11 oktober 2023

Andy van den Dobbelsteen MVO Manager 2023

Hoogleraar Andy van den Dobbelsteen (Coördinator Duurzaamheid, TU Delft) is gekozen tot ‘MVO Manager van het Jaar 2023'. Het is alweer de tweede MVO manager op rij die niet afkomstig is uit het bedrijfsleven, maar uit de wetenschap. Vorig jaar won Marije Klomp van de Radboud Universiteit.

Van den Dobbelsteen is naast hoogleraar sinds januari 2021 ook coördinator Duurzaamheid bij TU Delft, direct opererend onder het College van Bestuur.

Ruim 1.000 MVO-managers hebben in een eerste stemmingsronde tien MVO-managers geselecteerd. Een vakjury heeft daaruit drie personen genomineerd, naast Andy waren dit Mark Groot Wassink (Director Sustainability & Innovation, Royal Auping) en Marthijn Junggeburth (Manager Sustainability, Royal Swinkels Family Brewers). 

De prijs werd uitgereikt door Maurits Groen op een event van Stichting Positieve Impact in Amersfoort. De verkiezing werd dit jaar voor de 10e keer georganiseerd door Van der Molen E.I.S., met Moonen Packaging en Viking als partners. De winnaar ontving een bokaal, een arrangement voor twee personen in het duurzame Hotel Jakarta Amsterdam en een duurzaam product van Fairphone. 


"Een groot inspirator"

Dit zegt de vakjury over Van den Dobbelsteen: ‘Vanuit zijn functie als duurzaamheidscoördinator is hij bezig om van de TU Delft de duurzaamste universiteit ter wereld te maken, onder het motto ‘practise what you teach and preach’. Die duurzame transitie is bijvoorbeeld al te zien in energiepositieve nieuwbouw (o.a. onderwijsgebouw Echo), de circulaire renovatie van de hoogbouw van Elektrotechniek, een ander internationaal reisbeleid (‘trains, not planes’), het nieuwe circulair inkoop- en afvalbeleid, de hoofdzakelijk plantaardige catering en het plan voor de aanpak van biodiversiteit en klimaatadaptatie op de campus. Andy is een groot inspirator voor velen en door zijn opiniërend optreden op vele podia een zeer bekend persoon in duurzaamheidsland. Hij is sterk op de inhoud, dus weet waar hij mee bezig is. Andy is de persoon die je bij een organisatie als duurzaamheidsmanager zou willen hebben.’


10 edities MVO Manager van het Jaar verkiezing

Volgens organisator Folkert van der Molen, juryvoorzitter en initiatiefnemer van de verkiezing professionaliseert de beroepsgroep nog steeds. Het aantal MVO managers is doorgegroeid naar 1.100 personen. 

Het 10-jarig jubileum van de verkiezing kent een vervolg. Op 24 oktober komen de winnaars uit het verleden samen voor een diner aangeboden door de Jaarbeurs in Utrecht. Ook zal er een boek aangekondigd worden door Stichting Sustainability University (van Carola Wijdoogen). In dit boek wordt de groei en ontwikkeling van deze beroepsgroep - met al haar functiebenamingen - gevierd. Het wordt een boek waarin in retrospectief de unieke verhalen worden gebundeld van alle voorgaande winnaars, stil wordt gestaan bij de huidige stand van zaken en vooruit wordt geblikt op de toekomst. 

Wijdoogen, zelf ook een van de winnaressen: “Voor mij persoonlijk is het een ook bijzonder boek, omdat het wordt opgedragen aan de veel te jong overleden Geanne van Arkel. Zij was de meest verbindende MVO-manager die ik ken, lieve vriendin en winnares van het jaar 2018. De opbrengsten van het boek worden geschonken aan een goed doel dat zij zou ondersteunen.”

Wijdoogen: “Voor de totstandkoming van het boek wordt samengewerkt met Van der Molen, Jan Bom (P+), de MVO-managers zelf en een aantal partners. Kortom, het is een verbindend en belangrijk boek ter ere en inspiratie van de huidige én toekomstige duurzaamheidsprofessional op elk niveau in de organisatie: van de werkvloer tot de CSO in de boardroom!”.

Het boek wordt in het voorjaar van 2024 gelanceerd.