Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Angélique Laskewitz
Angélique Laskewitz
03 maart 2016

Angélique Laskewitz directeur-ambassadeur VBDO

Ambassadeur worden, dat was een van de dromen van Angélique Laskewitz. Zo wil ze haar taak nu invullen als nieuwe algemeen directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

Met de aanstelling per 1 maart van juriste Laskewitz (1966) zal de stijl bij de duurzame beleggers veranderen. Voorganger Giuseppe van der Helm liet zich kennen als een man die zich soms een week in een klooster terugtrok voor contemplatie, maar soms ook in een stevige bewoordingen zei waar het op stond. “Hij moest sleuren. Er moest veel meer bekendheid voor duurzaam beleggen komen”, zegt ook Laskewitz over haar voorganger. “Nu is er weer een andere tijd. Hoe geef je duurzaam beleggen inhoudelijk vorm, binnen een organisatie, zodat het niet meer op een persoon hangt? Dat is de vraag waar de grote middenmoot mee van onze leden mee zit.”

Ze klinkt diplomatiek en dat vat ze op als een compliment. “Ik heb in Groningen Nederlands recht gestudeerd. Diplomaat worden was een van de opties.”

Wat ze zegt lijkt voor de hand te liggen, maar een praktische aanpak is geen slecht idee voor de VBDO. Zowel institutionele beleggers als andere financiële instellingen staan de komende jaren voor de gigantische vraag hoe de investeringen in de fossiele wereld zonder averij kunnen worden omgezet naar duurzame beleggingen. Van olie-industrie naar clean-tech, van CO2-uitstoot naar CO2-vrij. Dat vereist geen betoger op de speakers corner, maar een hands on aanpak. Hoe stippel je een pad uit? Wat is de tijdslijn? Stuk voor stuk vragen die om hele praktische antwoorden vragen.

Laskewitz lijkt daarvoor geknipt: ze heeft zich ingezet bij conflictbeheersing door mediation. In haar gesprekken benadrukt ze de aanpak die daarbij hoort: veel luisteren. “Ik wil de wensen bij de leden van VBDO inventariseren en op basis daarvan de koers mogelijk bijstellen.”

De juriste vervulde vanaf 1991 diverse management en consultancyrollen op het gebied van verandermanagement, HR en governance bij financiële dienstverleners als RVS, AMEV, Fortis Bank Nederland, BNP Paribas Fortis en ASR Nederland. Daarnaast zette zij in 2002 haar eigen adviespraktijk ALMC op.

Laskewitz noemt zelf haar rol bij verzekeraar ASR, waar ze begon in 2007 en pionierswerk verrichte. “Ik kwam daar met een lege agenda en de wens om invulling aan duurzaamheid te geven. Maar hoe doe je dat, als organisatie? Hoe zet je dat vast aan de kern van de bedrijfsactiviteiten? Ik heb toen ASR lid gemaakt van de VBDO en heel veel kennis opgebouwd. Welke ijkpunten kies je, waar moet je op letten, hoe krijg je steun voor innovatie van het beleid?”

VBDO-bestuursvoorzitter Jan Pieter Six, zelf ook afkomstig uit de verzekeringswereld, heeft er alle vertrouwen in dat Laskewitz haar ervaringen binnen de organisatie kan doorgeven: “Angélique is een innovatieve denker en doener, die haar sporen ruimschoots heeft verdiend in de wereld van financiën en duurzaamheid. Zij beschikt over de benodigde expertise en visie om de VBDO als vereniging en als bureauorganisatie een succesvolle toekomst te bezorgen. De leden en de medewerkers mogen zich gelukkig prijzen met deze nieuwe directeur.“

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) komt als beleggersvereniging op voor de belangen van institutionele en particuliere beleggers die willen bijdragen aan duurzame ontwikkeling. De VBDO maakt multinationals en beleggers bewust van hun bijdrage aan een duurzame kapitaalmarkt. Dit doet de VBDO door onderzoek te doen, (netwerk)bijeenkomsten te organiseren en vragen over duurzaamheid te stellen op aandeelhoudersvergaderingen. De organisatie werd opgericht door Piet Sprengers, nu hoofd duurzaamheid bij de ASN Bank.

Website VBDO